Maske naše vsakdanje

Zaščitna oprema, ki v zadnjih dneh zaposluje politike, kriminaliste in vso slovensko javnost, je vsaj na prvi pogled postavila na stranski tir zdravstveno kondicijo prebivalcev in v ospredje kondicijo države. Kar se trenutno kaže kot prvovrstna afera z vsemi elementi politične kriminalke, bo verjetno še dolgo po končani epidemiji novega koronavirusa zaposlovalo pristojne organe, od parlamentarnih komisij do policije, sodstva, računskega sodišča ...

Epiloga v tem trenutku ni mogoče napovedati. Na eni strani so trditve o pritiskih in vmešavanju v dobave, zaradi česar je proti gospodarskemu ministru že napovedana interpelacija, pojavljajo se tudi zahteve po odstopu celotne vlade. Na drugi strani pa imamo odgovore, da je bilo nujno storiti vse za zagotovitev dovolj velike količine mask, rokavic, respiratorjev in vsega ostalega, česar je v Sloveniji kronično primanjkovalo. Tako zdravstvenemu osebju kot prebivalstvu.

Zakaj so pri tovrstnih poslih nujni posredniki pa je zgodba, ki je Slovenija že skoraj tri desetletja noče ali ne želi razrešiti.

Zakaj so pri teh poslih nujni posredniki, ki svojega dela ne opravljajo iz gole človekoljubnosti, pa je zgodba, ki je Slovenija že skoraj tri desetletja noče ali ne želi razrešiti. Prav to omogoča vpletanje takšnih ali drugačnih vplivnežev, ki v imenu domoljubja seveda vidijo kakšno neposredno ali posredno korist zase, za svoje znance ali sorodnike. Po svoje pa tudi razgalja, kdo je komu kaj dolžan za usluge iz preteklosti.

V času epidemije, ki si je ni nihče želel in ne načrtoval, se je zagotovo marsikdo okoristil in se še bo. To je nujno razčistiti, saj gre za javni denar, ki bi ga lahko država v kriznih časih kanalizirala drugam. Res je, sedanja vlada po nastopu mandata ni imela sto dni miru (do katerih jih manjka še več kot polovica), kar pa ne opravičuje morebitnih nepravilnosti, če so se dogajale. Zagotovo se ne bi dogajale, če bi imela naša država jasne protokole za takšne in podobne primere, če se z dobavami ne bi ukvarjale ad hoc ustanovljene skupine in odločali na hitro postavljeni pro bono svetovalci.

Maske so zaznamovale politični prostor in bodo prvovrstna tema pred prihodnjimi državnozborskimi volitvami, kadarkoli že bodo. Predvolilna bitka, ki se je začela z odstopom prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, se bo le še stopnjevala. Maske, prave in politične, pa bodo naša vsakdanjost.


Preberite še


Najbolj brano