Koprska tržnica bo spet zaživela

Žrtev protivirusnih ukrepov je bilo tudi trgovanje na istrskih tržnicah. Predvsem za Koprčane so sobotni dopoldnevi izgubili del svojega čara, saj je tržnica dajala svojevrsten utrip mestnemu središču. No, od te sobote dalje bo spet zaživela, podobno velja tudi za piransko občino, medtem ko v Izoli tamkajšnje tržnice sploh niso zaprli.

Več kot mesec dni je bila koprska tržnica na prostem zaprta. Foto: Denis Sabadin
Več kot mesec dni je bila koprska tržnica na prostem zaprta. Foto: Denis Sabadin

ISTRA > Na tržnici ob Pristaniški ulici se v tem letnem času zbere tudi po 40 različnih ponudnikov, kupci ob stojnicah na prostem pa se srečujejo tudi z obiskovalci ribarnice in živilskih prodajaln, ki so v sklopu zidanega dela koprske tržnice.

Način prodaje bo prilagojen

Koprska občina se je skupaj z Marjetico, ki je upravitelj tržnice, vendar odločila, da jo bo v soboto spet odprla. To odločitev pozdravljajo tudi kmetje in ponudniki kmetijskih pridelkov in izdelkov, ki so se v tem mesecu znašli na druge načine. Nekateri so strankam svoje izdelke dostavili na dom, drugi so jih prodajali na svojih kmetijah, nekaj pa jih je ob sobotah vseeno zapeljalo na veliko bližnje parkirišče in mimoidočim nudilo svoje pridelke. A je vse skupaj zaostajalo za prodajo na stojnicah tržnice. Za nekatere pa je bil ukrep popolnega zaprtja koprske tržnice pretiran, saj so tržnice drugod, denimo v Novi Gorici, Postojni, Ljubljani ..., medtem delovale.

Od sobote dalje bo sicer način prodaje prilagojen varnostnim ukrepom, potrebno bo upoštevati socialno razdaljo, uporabljati zaščitno opremo, upravljalec tržnice pa bo z različnimi ukrepi zagotovil, da ne bo prihajalo do gneče. Pokriti del tržnice bo, izjema so zgolj trgovine z živili, ostal zaprt.

Tudi v Piranu so se na podlagi mnenja občinske civilne zaščite odločili za odprtje tržnic v Luciji in v Piranu od sobote dalje. “Pri tem morajo prodajalci in kupci obvezno nositi zaščitne maske, upoštevati morajo varnostno razdaljo, kupci bodo morali po opravljenem nakupu nemudoma zapustiti tržni prostor, tržnico pa naj obišče le en član gospodinjstva,” pojasnjuje poveljnica piranske civilne zaščite Marina Sorta.

V Izoli ni bila zaprta

V Izoli pa je tržnica nemoteno delovala tudi v času izrednih razmer. “Izolska tržnica nudi dovolj varno okolje, da se lahko prodaja blaga vrši brez ogrožanja kupcev in prodajalcev. Ker gre za živilsko prodajo na odprtem, je varnost nakupa na tržnicah potencialno bolj varna, kot pa nakupovanje v zaprtih prostorih. Poleg tega vladni odlok ni prepovedal prodaje živil na tržnicah,” pojasnjujejo v Komunali Izola, ki je v dogovoru z občino sprejela to odločitev in upravlja s tamkajšnjo tržnico.

Izolska tržnica sicer ni tako popularna kot koprska, saj je bila v času krize vsak dan zasedena zgolj ena stojnica, ob sobotah pa po tri oziroma štiri. Ob tem so bili prodajalci opremljeni z zaščitnimi maskami in razkužilom, zagotovljena pa je bila tudi medosebna razdalja med strankami.


Najbolj brano