Za vikend na vikend, k frizerju pa 4. maja

Epidemija je pod nadzorom, zato se lahko začne odpirati javno življenje, je ocenila svetovalna skupina v okviru ministrstva za zdravje. Vlada je zato nekaterim trgovcem in ponudnikom storitev omogočila, da v ponedeljek spet odprejo poslovalnice. Prepoved gibanja med občinami ostaja vsaj do maja, ko bodo znani rezultati raziskave o razširjenosti okužbe med prebivalstvom.

Tudi krovci in fasaderji bodo od ponedeljka znova lahko delali. Foto: Leo Caharija
Tudi krovci in fasaderji bodo od ponedeljka znova lahko delali. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Nihče jih ne sili, da morajo njihove trgovine v ponedeljek poslovati, a če je njihov ekonomski in družbeni interes takšen, lahko poslujejo,” za skupino ponudnikov blaga in storitev, ki smejo 20. aprila spet odpreti svoja vrata, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Pogoj je, da ob odprtju zaposlenim zagotovijo varno delo z vso zaščitno opremo, strankam pa razkužilo in predpisani prostor za varno nakupovanje. Kupci se morajo držati varne razdalje in uporabljati obrazno masko ali šal.

Trgovine v trgovskih centrih zaprte tudi po 4. maju

Starejši od 65 let bodo lahko v prodajalnah z gradbeno - inštalaterskim materialom, tehničnim blagom ali pohištvom nakupovali le med 8. in 9.30 dopoldne. Na nakupe v tem časovnem oknu bodo omejeni tudi v trgovinah s površino pod 400 kvadratnimi metri, ki se sicer odpirajo šele 4. maja. V tem jutranjem terminu smejo nakupovati še invalidi in nosečnice. Za ostale vrste trgovin in poslovnih prostorov, ki se odpirajo 20. aprila oziroma 4. maja, ta časovna omejitev ne bo veljala.

Kaj je dovoljeno od danes:

>vzdrževalna in sezonska dela na vikendih na zemljiščih in objektih zunaj občine bivanja

>športno-rekreacijska dejavnost individualnega značaja (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali pa športi, ki niso kontaktni, na primer golf, tenis, badminton, balinanje

Z urejanjem frizure bo treba počakati do 4. maja. Prav tako z nakupi oblačil, čevljev in vsega ostalega, kar ni navedeno med izjemami, ki se lahko odprejo že s tem ponedeljkom. Trgovine v trgovskih centrih pa bodo ostale zaprte tudi po prvem ponedeljku v maju. “Zakaj izven trgovskih centrov? Zato ker imamo v trgovskih centrih že odprte prehrambene prodajalne. Če dodamo še ostale, potem smo odprli trgovske centre. Tega si zaradi velikega števila ljudi ne moremo dovoliti,” je odločitev, da bodo dovolili zgolj odprtje manjših trgovin zunaj nakupovalnih središč, pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Od ponedeljka tudi tehnični pregledi

Vlada je včeraj odločila, da bo s ponedeljkom ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijskih organizacij ter delo v tahografskih delavnicah se bodo lahko izvajala le ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija. S ponedeljkom bodo lahko svoja vrata ponovno odprle tudi pravne osebe ali samostojni podjetniki, ki opravljajo naloge tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije. Še vedno pa do 17. maja za šole vožnje in pooblaščene organizacije s področja voznikov velja prepoved prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom in uporabnikom.

Kaj se lahko odpre v ponedeljek:

> prodajalne z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom ali pohištvom,

>prodajalne avtomobilov in koles,

> kemične čistilnice in servisne delavnice za popravila in vzdrževanje blaga,

> delavnice za popravila in vzdrževanje motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske delavnice),

>delavnice za tehnične preglede in druge postopek v zvezi z registracijo motornih vozil,

> storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, fasaderstvo, krovska dela,

> osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih

Od ponedeljka bodo pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Tako bo omogočena sprostitev izvajanja posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto. V vozilu bo lahko le tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.

Že danes prost izhod za lastnike vikendov

Že danes imajo lastniki vikendov in parcel v občini zunaj svojega bivališča pravico, da se odpeljejo do svoje nepremičnine in tam opravijo nujna dela. Za to morajo izpolniti poseben obrazec in v njem obrazložiti kam, za koliko časa in s kakšnim namenom gredo. Od vikendašev se pričakuje, da v občini, v katero prihajajo, ne bodo obiskovali trgovin in se tudi sicer ne bodo mešali z lokalnim prebivalstvom.

Vlada mora ukrepe preverjati vsakih sedem dni

Ustavno sodišče je zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati učinkovitost ukrepov. Preostala vsebina odloka, tudi glede prepovedi gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih, še vedno velja. Na ministrstvu za notranje zadeve bodo to odločitev ustavnega sodišča preučili in jo tudi spoštovali. Odločitev o preverjanju upravičenosti podaljševanja ukrepov vsakih sedem dni podpirajo in pravzaprav že ves čas izvajajo, so še poudarili.

Kaj se sme odpreti 4. maja:

>prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, razen prodajaln v trgovskih centrih,

> frizerski in kozmetični saloni,

>saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Vikendaši prihajajo, #ostanidoma

Življenje se je začelo vračati v stare tire. Najprej za tiste, ki imajo vikend, igrajo golf ali tenis. Se najdete med njimi? Večina med nami je po mesecu odrekanja socialnim stikom, ločenosti od prijateljev, dosledne oddaljenosti od staršev in bližnjih sorodnikov, ki ne živijo na istem naslovu, nošenja mask in zaskrbljenosti zaradi negotove usode svojega delovnega mesta že precej sita vsega skupaj. Sporočilo, da je epidemija pod nadzorom, da se lahko spet počasi vrne javno življenje in se ...

Preberi več

Najbolj brano