Akcija mladih: ŽlikrofiDoma

Ekipa Praznika idrijskih žlikrofov vabi k izdelovanju te tradicionalne idrijske jedi in objavi fotografij na instagramu. Z akcijo želi opozoriti na pomen prehranske samooskrbe, lokalnih sestavin in jedi. Da se zahtevnosti priprave jedi ne bi ustrašili, so na namenski spletni strani objavili niz napotkov in receptov.

Priprava idrijskih žlikrofov ni toliko zahtevno, kot  zamudno delo. 
Ker časa zdaj ne zmanjkuje, mladi vabijo na akcijo ŽlikrofiDoma. Foto: arhiv PN
Priprava idrijskih žlikrofov ni toliko zahtevno, kot zamudno delo. Ker časa zdaj ne zmanjkuje, mladi vabijo na akcijo ŽlikrofiDoma. Foto: arhiv PN

IDRIJA > Mladi organizatorji praznika idrijskih žlikrofov, Mladinski center z društvom Idrija 2020 in Zavodom za turizem, sporočajo, da so priprave nanj v polnem teku. Čeprav je njegov termin 22. avgusta, se zavedajo, da se lahko še marsikaj zalomi. Nič pa ni na poti njihovi akciji Žlikrofi Doma, s katero vabijo vse, zlasti neizkušene izdelovalce tradicionalne jedi, da se v teh dneh preizkusijo v njeni pripravi, pošljejo fotografijo na instagram in podprejo lokalne pridelovalce sestavin zanjo in pripadajoče omake.

Akcija bo trajala do ponovnega odprtja gostiln. “Uporabnike instagrama vabimo, da poleg slike jedi napišejo še uporabljene sestavine slovenskega porekla in dodajo ključnik #ŽlikrofiDoma. Spodbuditi želimo predvsem tiste, ki se še niso preizkusili v izdelavi idrijskih žlikrofov. Veseli bomo tudi tistih, ki se izdelave še ne upajo lotiti, a bodo jedi dodali kakšno omako s poudarkom na lokalno pridelanih sestavinah,” pravijo.

Med sodelujočimi bodo izžrebali več nagrad. V pomoč pa na namenski spletni strani (idrijski-zikrofi) ponujajo video z napotki za pripravo in množico receptov za omake.

Idrijski žlikrofi veljajo za poslastico, doma in v Evropi zaščiteno tradicionalno posebnost, ki je zrasla iz preprostih, doma dostopnih sestavin. “Velik del sestavin so gospodinje pridelale same. Krompir, čebulo, drobnjak in majaron, ki so rasli ob rudarskih hišah. Jajca so znesle kokoši, ki so sodile k njim. Zaseko so dobili pri okoliških kmetih ali od na skrivaj vzrejenega prašiča. Tudi koštruna, iz katerega je tradicionalna omaka bakalca, so mnoge družine redile v kleteh rudarskih hiš,” mladi običajno povedo na prazniku najbolj znane idrijske jedi.

Le moko so v težkih časih morali priskrbeti kontrabantarji. Sedaj je ne manjka, pri kmetih je mogoče dobiti tudi vse ostale sestavine. Če je komu dostop do kmetij v teh dneh onemogočen, mladi priporočajo uporabo sestavin, ki jih je v trgovinah mogoče dobiti pod znamko Izbrana kakovost Slovenija. Z akcijo namreč želijo podpreti slovenske pridelovalce hrane in poudariti pomen samooskrbe.

Če bo zalogaj izdelovanja žlikrofov pretrd oreh, so v vseh bolje založenih trgovinah na voljo tudi žlikrofi izdelovalcev s certifikatom. Lani so jih denimo na trg poslali 56,6 tone. V tem primeru mladi na fotografiji pričakujejo izvirno omako iz lokalnih sestavin.


Najbolj brano