Vikendaši prihajajo, #ostanidoma

Življenje se je začelo vračati v stare tire. Najprej za tiste, ki imajo vikend, igrajo golf ali tenis. Se najdete med njimi?

Večina med nami je po mesecu odrekanja socialnim stikom, ločenosti od prijateljev, dosledne oddaljenosti od staršev in bližnjih sorodnikov, ki ne živijo na istem naslovu, nošenja mask in zaskrbljenosti zaradi negotove usode svojega delovnega mesta že precej sita vsega skupaj. Sporočilo, da je epidemija pod nadzorom, da se lahko spet počasi vrne javno življenje in se odprejo storitve, ki omogočajo preživetje precej širokemu krogu ljudi, morajo prinesti nekaj optimizma vsem.

Življenje se je začelo vračati v stare tire. Najprej za tiste, ki imajo vikend, igrajo golf ali tenis. Se najdete med njimi?

Vse še ne more in ne sme biti kot prej. Nenadzorovano druženje in mešanje ljudi bi lahko ustvarilo nova žarišča okužbe in novo potrebo po zapiranju družbe. Bodimo potrpežljivi.

Je pa kljub žarkom upanja in zadovoljstvu, da smo zaradi discipline številnih državljanov uspeli ubežati italijanskemu scenariju, ob prvem sproščanju ukrepov ostal slab priokus. V slovenski Istri se upravičeno sprašujejo, ali je sprostitev gibanja za lastnike vikendov trenutno res nujen pomemben ukrep. Gotovo bo marsikateri domačin ta konec tedna še bolj dosledno upošteval navodilo, naj ostane doma, saj se bo hotel izogniti mešanju s prišleki iz notranjosti države.

Zaradi suše niti trava ne raste, da bi jo bilo treba nujno pokositi, notranjega inventarja v počitniških stanovanjih pa po mesecu dni odsotnosti lastnikov tudi ni hudič vzel. Če bi vlada mislila resno s tem, da mora ljudem omogočiti nujna dela, bi odlok začel veljati v ponedeljek, ne pa na sončno soboto, ki kliče k sprehodom ob morju in posedanju na soncu. Lahko bi, denimo, iz odloka izločila najbolj turistične občine v Sloveniji, kjer lastniki vikendov bržčas nimajo prav veliko njiv in sadovnjakov, kar je eden glavnih razlogov, da jim je treba omogočiti prehajanje občinskih meja.

Odlok je toliko težje sprejeti, ker sam po sebi veča pritisk na Primorsko, ne le na Istro, ampak vsaj še na Brda, Kras in Posočje. Primorci so se v tej krizi izkazali kot tisti, ki so najbolj dosledno upoštevali vse omejitve in posledično ustvarili ugodne razmere za to, da lahko vlada zdaj rahlja ukrepe.


Preberite še


Najbolj brano