Dorjan Marušič: “Izstop iz WHO mrtvih ne bo obudil”

Po svetu odmeva svarilo generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, naj ne politizirajmo virusa in pandemije. S tem opozarja ameriškega predsednika, ki napada WHO in grozi z izstopom iz članstva, sledi pa mu tudi premier Janez Janša. Kaj o delu WHO in pandemiji meni Dorjan Marušič, mednarodni svetovalec v WHO in EU?

Dr. Dorjan Marušič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dr. Dorjan Marušič Foto: Tomaž Primožič/FPA

SVET, SLOVENIJA > Ameriški predsednik Donald Trump napada WHO, ki naj bi naredila nekaj resnih napak in je odgovorna za pandemijo covid-19 ter njeno osredotočenost na Kitajsko.

Napadi s tviti

Trump v tvitih omenja, da je Kitajska predolgo prikrivala širjenje virusa in se je ta zato tako širil; svet je bil o možnosti širjenja s človeka na človeka obveščen šele sredi januarja. Tudi slovenski vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, kar je po tvitu pred tem sporočil premier Janez Janša, da se bo Slovenija šele odločila o plačevanju članarine WHO.

Članarina Slovenije za WHO

Matej Lahovnik, vodja skupine za pomoč ministrstvom pri pripravi interventnih ukrepov, je zapisal, da Slovenijo v WHO članarina stane 0,75 odstotka do 1,5 odstotka BDP tedensko, kar znese približno dve milijardi mesečno.

V tvitu je WHO kritiziral tudi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, ki zdaj vodi skupino za pomoč ministrstvom pri pripravi interventnih ukrepov. Kot navaja, Slovenijo v WHO “članarina stane 0,75 odstotka do 1,5 odstotka BDP tedensko, kar znese približno dve milijardi mesečno, zato bo odpoved članarine WHO higienski ukrep”. Janša je tvitnil, da bi Slovenija ustavila plačevanje članarine in raje predlagala reformo organizacije.

Ne politiziranje, temveč solidarnost

Odzval se je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Ne politizirajmo virusa!” Vse državnike prosi, da združijo moči v boju s pandemijo in poudarja, da bo za obračun dogajanja še čas, ko pandemije ne bo več. Na tviterju je WHO podprl visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josip Borrell, ki verjame, da sta solidarnost in multilateralizem ključna za uspeh v boju z virusom, WHO pa kaže pot okrevanja sveta. Države je k podpori WHO pozval tudi generalni sekretar OZN Antonio Guterras.

Dr. Dorjan Marušič

svetovalec WHO in EU

“Glavni pospeševalci epidemije so bili veliki dogodki: v Italiji pustni karneval v Benetkah, demonstracije 8. marca v Španiji in praznovanje kitajskega novega leta v New Yorku. K sreči v Sloveniji ni bilo prireditve v Planici.”

Da mrtvih izstop iz WHO ne bo obudil, pa poudarja mednarodni svetovalec WHO in EU, Koprčan dr. Dorjan Marušič. Pandemija je korenito pretresla svet, je pa za sklepne ugotovitve še prezgodaj, saj še traja. Bodo pa potrebne, ko bo prešla. “A bolj kot premislek o ravnanjih WHO bo nujen tisti o ravnanju EU, ki ni opravila izpita. Glavna vrednota v zdravstvu je solidarnost in zagotavljanje pomoči. Tega izpita ni opravila!” Marušič dodaja: “Ob kasnejši analizi bi bilo iskanje krivca izvornega greha brezplodno, saj to mrtvih ne more obuditi! V teh dogajanjih je storilo veliko napak veliko svetovnih organizacij - od prometnih, prek OZN do potovalnih agencij. Škodo bi bilo mogoče omejiti že veliko prej. Zdaj bodo morale biti odločitve vseh držav dolgoročne, zato se zastavlja resno vprašanje, ali je izstop iz WHO res prava odločitev.”

Obenem svari pred polarizacijo sveta, kar bi bilo škodljivo. “Izstop iz WHO bi spet imel za posledico ustanavljanje nove sorodne organizacije ob okrnjeni sedanji, kar bi ustvarilo dva pola, podobno kot sta bila Nato in Varšavski pakt. Polarizacija ni obrodila dobrih izidov, niti v takem primeru jih ne bi! Zato izstop iz WHO ne bi bil moder. Kmalu bi sledili še izstopi iz OZN, svetovne trgovinske organizacije ... Nujne so močne svetovne organizacije, da gresta svet in razvoj naprej. Izstopanje je pot nazaj! So pa nujni nadgrajevanje, spreminjanje, prilagajanje času, potrebam, razvoju.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus

generalni direktor WHO

“Ne politizirajmo virusa!”

Nikoli več ne bomo živeli kot doslej

Tako opozarja sogovornik in upa, da so ljudje tudi med velikonočnimi prazniki spoštovali omejitve in ukrepe, da se niso obiskovali naskrivaj, češ saj nihče ne vidi - in si tako lahko tudi zelo škodili zaradi prenosa okužbe. Svetuje ostati doma in se ne družiti še vsaj nekaj časa. Tudi med bližajočimi se prvomajskimi prazniki. “Oba praznika sta bila doslej res tesno povezana z druženjem, obiski, slavji ... A zdaj nikar ne vabite za domače štiri stene sorodnikov, sosedov, ne hodite na obiske češ, saj nas ne bodo zasačili! Največ boste storili zase, za svojo varnost, zdravje in življenje, če se boste družili le znotraj istega gospodinjstva. In to vsaj do 15. maja, ko naj bi epidemija popustila. Ne gre za predpis zaradi predpisa, gre resnično za varnost in preživetje brez okužbe, za prizadevanja onemogočiti širjenje virusa! Dajmo že enkrat to vsi dojeti in ozavestiti! Brez izgovora in izigravanja!”

In še o kruti lekciji pandemije: “Ne vem, če se je človeštvo iz te pandemije kaj naučilo. Žal nikoli več ne bomo živeli enako, kot smo doslej.”


Najbolj brano