Gibanje ostaja omejeno na domačo občino

Omejitev gibanja med občinami do konca prihodnjega tedna zagotovo še ne bo odpravljena, je napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Takoj po velikonočnih praznikih lahko pričakujemo odločitev o vnovičnem delovanju nekaterih storitev in trgovin. Tudi javni prevoz bi lahko v kratkem spet stekel, datuma, kdaj se bo to zgodilo, pa še ni.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal, da bodo po velikonočnih praznikih spet začele delovati nekatere storitvene dejavnosti, kot so avtomehaniki, vulkanizerji in avtopralnice, nekoliko pozneje pa bi se lahko odprle tudi prodajalne gradbenega materiala, bele tehnike, pohištva in ostalega tehničnega blaga. To je takoj sprožilo plaz pričakovanj, da bo v kratkem stekel javni promet, omejitve gibanja za prebivalstvo pa bodo omiljene.

Ocena stanja v torek po veliki noči

Vlada se pripravlja na torek po veliki noči. “Takrat bomo ocenili, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti,” napoveduje vladni govorec Jelko Kacin. Če bodo okoliščine ugodne, se bodo najprej sprostile dejavnosti, ki jih je izpostavil Počivalšek, splošnega rahljanja ukrepov za prebivalstvo pa takoj po veliki noči še ni pričakovati.

Jelko Kacin, vladni govorec

“Če gibanje sprostimo prehitro, se bomo vsi nalezli nekega lažnega občutka, da je epidemija že za nami, da smo tako rekoč varni.”

Odprave omejitve gibanja na domačo občino pred koncem prihodnjega tedna zagotovo še ne bo, je zagotovil Kacin. “Vse drugo bi lahko bilo prej, mobilnost pa bo omejena,” je pojasnil. Delodajalci, ki bodo ponovni zagnali svoje storitve, bodo seveda poskrbeli za to, da bodo njihovi delavci lahko prehajali meje občin.

“Če gibanje sprostimo prehitro, se bomo vsi nalezli nekega lažnega občutka, da je epidemija že za nami, da smo tako rekoč varni,” potrebo po nadaljevanju omejitev gibanja utemeljuje Kacin. Kdaj bo spet stekel javni promet, včeraj še ni mogel napovedati. Priprave na to tečejo, po ponovnem zagonu javnega prometa pa bo treba pri vožnji z njim upoštevati stroga pravila razdalje med potniki. Prevozniki se med drugim pripravljajo na omejitve števila potnikov, ki bodo lahko hkrati potovali. Da bi preprečili širjenje okužbe na voznike, bo na avtobuse mogoče vstopati samo pri srednjih vratih, je eno od novih pravil napovedal vladni govorec.

Avtomehaniki, vulkanizerji in avtopralnice so prvi, ki bodo lahko znova začeli delati.

Policisti in redarji delujejo razumno

Bojazen, da bo prepoved gibanja med občinami ljudem onemogočala, da bi obiskali vulkanizerja, vozilo odpeljali na tehnični pregled ali kaj podobnega, naj bi bila odveč. “Imamo razumno policijo in redarje. Verjamem, da bo vsakdo razumel razlog in argument, da nekdo pelje vozilo k vulkanizerju ali na tehničnih pregled. Mislim, da si za to res ni treba samemu sebi napisati potnega naloga, da boste lahko dokazali, kam greste,” na te skrbi odgovarja Kacin.


Najbolj brano