Občina Koper ranljivim skupinam deli zaščitne maske

Po navodilih Mestne občine Koper prostovoljci občanom od tega tedna pred vhodi v trgovine, vsak dan na drugi lokaciji, delijo pakete s tremi maskami in navodili za pravilno ravnanje z njimi. Doslej so jih razdelili že 900.

Prostovoljci občanom pred trgovinami delijo zaščitne maske. Foto: Občina Koper
Prostovoljci občanom pred trgovinami delijo zaščitne maske. Foto: Občina Koper

KOPER > Prvih 5000 zaščitnih mask bo občina razdelila med najbolj ranljive skupine, ki v trgovine lahko zahajajo samo med 8. in 10. uro zjutraj in v zadnji uri delovanja trgovin. Pakete mask bodo prostovoljci pred vstopom v trgovine delili tudi ob koncu tedna, saj je zaradi prihajajočih velikonočnih praznikov pričakovati povečan obisk prodajaln z živili. Maske bodo na ta način občanom zagotavljali tudi v prihodnjem tednu.

Nabavili in razdelili 66.070 kosov zaščitne opreme

Sicer je občina od razglasitve izrednih razmer do danes skupaj nabavila in razdelila 66.070 kosov zaščitne opreme in sredstev, od tega 13.183 zaščitnih obraznih mask, 51.924 zaščitnih rokavic, 220 zaščitnih oblek, 59 zaščitnih očal, 657 razkužil za roke in 27 razkužil za umivanje tal. Večji del opreme je namenila zdravstvenemu osebju in za zaščito delavcev, ki so zaradi narave svojega poklica bolj izpostavljeni tveganju za okužbo z novim koronavirusom, del pa je razdelila med društva, zavode in organizacije, izvajalce socialnovarstvenih programov, v katere so vključene ranljive skupine občanov.

V paketih, ki jih prostovoljci pred trgovinami delijo občanom, so po tri zaščitne maske in navodila, kako pravilno ravnati z njimi. Foto: Občina Koper

Slednje je do danes opremila s 6180 kosi zaščitne opreme, od tega s 3980 zaščitnimi maskami za enkratno uporabo in 2200 zaščitnimi rokavicami, razkužili za roke in mili za umivanje ter robci, s katerimi si lahko za prvo silo zaščitijo usta in nosno votlino.

Poleg opreme, ki jo je naročila in plačala sama, sta občini zaščitna sredstva priskrbeli tudi Civilna zaščita in država. Do danes je tako prejela nekaj več kot 42.000 zaščitnih mask, 62.000 zaščitnih rokavic, 253 zaščitnih oblek, 102 zaščitnih očal, 829 razkužil za roke in 42 razkužil za tla.

“Aktivirali smo tudi različne proizvajalce in dobavitelje pralnih mask ter društva, ki bodo sama šivala zaščitne maske. Varstveno-delovni center Koper je v tem tednu občini dostavil 280 pralnih mask, dodatnih 1000 smo jih naročili pri lokalnem proizvajalcu, ki nam bo pralne maske zagotavljal tudi v prihodnjih tednih,” so sporočili iz kabineta župana Aleša Bržana.

Prostovoljci opravili več kot 850 ur prostovoljnega dela

V mrežo prostovoljcev za pomoč pri različnih storitvah skrbi za najbolj ranljive skupine občanov se je doslej vključilo 250 posameznikov, ki jih občina na podlagi trenutnih potreb, usposobljenosti in pripravljenosti sodelovati razporeja ter vključuje v različne programe oziroma oblike pomoči občankam in občanom. Doslej so aktivno vključili 85 prostovoljcev, ki so skupaj opravili več kot 850 ur prostovoljnega dela, od dostave hrane, zdravil in drugih nenujnih potrebščin starejšim občankam in občanom do dostave paketov pomoči za otroke, mladostnike in starejše, ki živijo sami ter nimajo nikogar.

Prostovoljci poleg tega pomagajo v kuhinji in pralnici Obalnega doma upokojencev Koper ter drugih programih, ki jih ta izvaja, pri vzpostavljanju reda na parkirišču pred Zdravstvenim domom Koper in na vhodih v zdravstvene ustanove, odgovarjajo na klice na krizni občinski številki 080 73 16, nudijo pomoč pri telefonskem svetovanju in psihosocialno pomoč, pomoč pri priklopu modemov in drugih elektronskih naprav, pomagajo pri pripravi prostorov in razkladanju tovornjakov hrane ter opravljajo prevoze brisov iz mesta odvzema do mikrobiološkega laboratorija.

Pozivu so se poleg občanov odzvali tudi zaposleni v občinski upravi Mestne občine Koper, Marjetici Koper in Javnem zavodu za šport ter nekaterih drugih javnih zavodih, svojo pomoč občanom pa so na različnih področjih ponudili še prostovoljni pripadniki Civilne zaščite.


Najbolj brano