Prvi muzej v državi z znakom Zeleni ključ

V Notranjskem muzeju Postojna so svojo zeleno politiko in zavezo k odgovornemu okoljskemu in družbenemu delovanju preverili skozi postopek certificiranja za pridobitev okoljskega znaka Zeleni ključ, ki so ga tudi uspešno prejeli.

Notranki muzej Foto: arhiv Notranjskega muzeja
Notranki muzej Foto: arhiv Notranjskega muzeja

POSTOJNA > S tem je Notranjski muzej Postojna postal prvi muzej v Sloveniji z znakom Zeleni ključ in se v slovenskem in mednarodnem prostoru umestil kot okolju in družbi prijazen muzej.

V Notranjskem muzeju so se zavezali, da bodo delovali okolju prijazno, porabo energije pa bodo poskušali zmanjšati za desetino. (Foto: Veronika Rupnik Ženko)

10

odstotkov manj energije bodo poskušali porabiti v Notranjskem muzeju

Zeleni ključ je eden od uveljavljenih okoljskih znakov, ki pomeni zavezanost podjetij oziroma ustanov, da spoštujejo stroge kriterije Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE. Obiskovalcem pa zagotavlja, da z izbiro certificiranega turističnega objekta pripomorejo k varovanju okolja.

Manjša poraba vode in energije

Vodja muzeja Tina Poljšak pravi, da ima muzej že vrsto let “varčen” način dela, tako da jim zahtevanih kriterijev ni bilo težko uveljaviti. Zdaj so se zavezali k še bolj konkretnim akcijam, kot so zmanjševanje porabe vode za dva odstotka, uporaba recikliranega papirja (če je le mogoče) in toaletnega papirja, eko čistil in mil.

Skupno porabo energije v muzeju bodo redno spremljali in jo poskušali zmanjšati za deset odstotkov. K temu bo pripomoglo ugašanje luči in tehnike na razstavah, ko ni obiskovalcev. Poleg tega bodo pri pogostitvah skrbeli, da bodo uporabljali živila lokalnih pridelovalcev.

Sprejeli so tudi dogovor o načinu informiranja obiskovalcev in zaposlenih o pravilnem ločevanju in ravnanju z odpadki, pomenu obveščanja in spodbujanja obiskovalcev k okoljsko prijaznem ravnanju preko “iskric”. To so nekakšna prijazna napotila, umeščena po stavbi muzeja, kot denimo: ločuj odpadke, ugašaj luči, voda je pitna…. Dogovor vključuje tudi obveščanje vseh o odgovornem ravnanju v turizmu ter možnosti uporabe okolju prijaznih prevoznih sredstev.

“Na ta način želimo postati pomembna in prepoznana info točka ter Green Key točka v občini za promocijo naravne in kulturne dediščine ter drugih produktov trajnostnega turizma v Postojni,” poudarja Poljšakova. Obenem dodaja, da pridobitev okoljskega znaka za muzej pomeni tudi dodatno možnost promocije,

Po pridobitvi znaka Green Key in podpisu Zelene politike slovenskega turizma je Notranjski muzej Postojna izpolnil tudi pogoje za vstop v omenjeno shemo ter pogoje za pridobitev znaka Zelena atrakcija (Slovenia Green Attraction).


Najbolj brano