S požarom na težko dostopnem terenu na Tolminskem se je spopadlo več gasilcev

Domačinu, ki je na gozdnatem pobočju na pobočju Kuka pod Koriško goro čistil gozdno pot in pri tem zakuril suho vejevje, je ogenj ušel izpod nadzora. Požar je zahteval intervencijo gasilcev iz več društev.

S  požarišča je na vozišče regionalne ceste pod njim padlo več 
kamnov, kar je predstavljalo nevarnost za udeležence v prometu. Foto: PGD Grahovo ob Bači
S požarišča je na vozišče regionalne ceste pod njim padlo več kamnov, kar je predstavljalo nevarnost za udeležence v prometu. Foto: PGD Grahovo ob Bači

BAŠKA GRAPA > Novogoriški policisti so včeraj malo pred 17. uro prejeli obvestilo o požaru na strmem, poraščenem in težko dostopnem skalnatem pobočju na območju naselja Koritnica v Baški grapi na Tolminskem. Ugotovili so, da je domačin na gozdnatem pobočju na pobočju Kuka pod Koriško goro čistil gozdno pot in pri tem zakuril suho vejevje. Kasneje mu je ogenj ušel izpod nadzora in je zato na pomoč pri gašenju poklical gasilce.

Tolminski policisti bodo zoper moškega zaradi kršitve določil Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju ustrezno ukrepali. Foto: PGD Grahovo ob Bači

Na cesto so padali kamni

Požar, ki se je razširil v bližini regionalne ceste na površini približno enega hektara, so gasili gasilci PGD Grahovo ob Bači, Podbrdo, Ponikve - Planota, Most na Soči, Rut - Grant in Tolmin. Požar je bil tudi v večernih urah in v zgodnjih jutranjih urah še aktiven, s požarišča pa je na vozišče regionalne ceste pod njim padlo več kamnov, kar je predstavljalo nevarnost za udeležence v prometu, zato je bila regionalna cesta Koritnica - Podbrdo zaprta.

Gasilci so blizu požarišča ponoči postavili požarno stražo. Danes zjutraj so cesto ponovno odprli za promet. Kot še sporočajo iz novogoriške policijske uprave, bodo tolminski policisti zoper moškega zaradi kršitve določil Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju ustrezno ukrepali.

Gorelo je tudi v Brdih in na Goriškem

Včeraj popoldne je gorelo tudi na travniku na območju naselja Kozana v Brdih. V bližini vžiga podrastja naj bi se vnela polikarbonatna plošča. V požaru je pogorelo približno 200 kvadratnih metrov podrastja in nekaj kubičnih metrov drv za kurjavo. Travniški požar so dokončno pogasili gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD Nova Gorica.

Okrog 18.30 se je vnel manjši požar tudi na območju Svete Katarine pri naselju Preserje, kjer je v bližini cesta zagorela suha trava in grmičevje. Ogenj so dokončno pogasili gasilci PGD Dornberk in JZ GRD Nova Gorica.

Ne kurite v naravi!

Policisti in gasilci ob tem ponovno opozarjajo vse občane, naj se držijo prepovedi kurjenja v naravi. “Gasilci in policisti sodijo med poklice, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja korona virusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse, da ne kurite v naravi!” sporočajo iz novogoriške policijske uprave.


Najbolj brano