Nemčija bo v celoti jamčila za posojila malim in srednje velikim podjetjem

Nemčija bo prevzela celotno poroštvo za bančna posojila malim in srednje velikim podjetjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na pridobljene dokumente. Najvišja dovoljena vrednost posojil z državnim poroštvom bo 500.000 evrov za podjetja z do vključno 49 zaposlenimi in 800.000 evrov za tista s 50 ali več zaposlenimi.

BERLIN > Dosedanji ukrepi za omilitev gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa so predvidevali 90-odstotno poroštvo za mala podjetja in 80-odstotno za srednja, navaja dpa.

Najvišja dovoljena vrednost posojil bo enaka prihodkom podjetja v enem od lanskih četrtletij, ne bo pa smela presegati 500.000 evrov za podjetja, ki imajo od vključno 11 do vključno 49 zaposlenih, in 800.000 evrov za tista, ki imajo 50 ali več zaposlenih.

Osnovni pogoji za vložitev prošnje za državno poroštvo so začetek poslovanja najpozneje 1. januarja 2019, najmanj deset zaposlenih in poslovanje z dobičkom v preteklih treh letih. Rok odplačila posojil, na katera se nanaša nov ukrep, naj bi bil deset let.

Razširitev poroštva na celoten znesek posojila predstavlja dodatek k že tako obsežnemu paketu ukrepov, ki velja od 1. aprila. 1100 milijard evrov vreden vladni paket pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa vključuje 122,8 milijarde evrov za kritje dodatnih izdatkov gospodarstva in zdravstva zaradi pandemije ter 33,5 milijarde evrov za nadomestitev izpada davčnih prihodkov zaradi gospodarskega zastoja.

Od 122,8 milijarde evrov naj bi približno 50 milijard evrov namenili za podporo malim podjetjem, 55 milijard evrov za boj proti pandemiji, 17 milijard evrov pa za druge ukrepe. 3,5 milijarde evrov bo takoj na voljo za nakup zaščitne opreme za zdravstvo ter za razvoj cepiva in druge medicinske potrebe.

Paket vključuje tudi ustanovitev 600 milijard evrov težkega sklada za pomoč velikim podjetjem. 200 milijard evrov bo namenjenih dodelitvi državnih poroštev za posojila, sto milijard evrov za posojila oziroma nakupe deležev v podjetjih, sto milijard evrov pa državni investicijski banki Kfw.

Obsežni paket vključuje za 156 milijard evrov novega zadolževanja države, kar je okoli 100 milijard evrov več, kot je doslej dovoljevala ustava.


Najbolj brano