Na Kitajskem narašča število asimptomatskih primerov okužbe

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 39 novih okužb z novim koronavirusom, večino uvoženih. Poročajo tudi o naraščanju števila asimptomatskih primerov. Uvoženi in asimptomatski primeri postajajo glavna skrb kitajskih oblasti v zadnjih tednih, potem ko so s strogimi ukrepi uspeli doseči zmanjšanje domačih okužb.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

PEKING > Nacionalna komisija za zdravje je danes sporočila, da je od 39 novih primerov okužbe kar 38 uvoženih, dan prej jih je bilo 25, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

V nedeljo so zabeležili tudi 78 novih asimptomatskih primerov, torej okužbe pri ljudeh, ki nimajo simptomov covida-19, a lahko prenašajo okužbo. V soboto so jih potrdili 47.

V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil v mestu Wuhan konec lanskega leta, so potrdili skoraj polovico od doslej 705 potrjenih asimptomatskih primerov v državi, o katerih vodijo statistike od minulega tedna. V provinci so zaskrbljeni, saj naj bi v Wuhanu v sredo prvič od uvedbe konec januarja odpravili karanteno.

V Wuhanu so tako že odpravili status brez epidemije 45 stanovanjskim naseljem zaradi asimptomaskih primerov in drugih razlogov, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Ta status omogoča prebivalcem Wuhana, da so lahko izven doma dve uri skupaj.

V provinci Hubei so sicer začeli odpravljati nekatere omejitve gibanja med kraji v okviru širših prizadevanj za vnovični zagon gospodarstva v državi, čeprav nadaljujejo tudi s prizadevanji, da bi preprečili drugi val okužb.

Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.708 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.


Najbolj brano