Italija želi ugotavljati razširjenost koronavirusa s testi na protitelesa

Italija želi s testiranjem prebivalcev na prisotnost protiteles ugotoviti razširjenost novega koronavirusa med ljudmi. S tem namenom nameravajo v državi kmalu začeti jemati vzorce krvi med ciljnimi skupinami v vseh deželah.

 Foto: Luka Carlevaris
Foto: Luka Carlevaris

RIM > S testiranjem bi ugotovili, kateri ljudje so razvili odpornost na virus in so bili z njim v stiku, ne da bi to vedeli. Ukrep je pomemben tudi z vidika t. i. druge faze, v kateri bo vlada začela s postopnim rahljanjem nekaterih ukrepov, je pojasnil predsednik znanstvenega posvetovalnega organa ministrstva za zdravje Franco Locatelli.

Kot je dodal, bodo v kratkem določili kriterije za določitev ciljne populacije, na kateri bodo izvedli testiranje. Med drugim bodo upoštevali starost, v luči načrtov za ponoven zagon nekaterih panog pa tudi delovna mesta testiranih. Po besedah Locatellija razmišljajo tudi o možnosti uvedbe uradnega potrdila o imunosti, ki bi lahko služilo kot merilo pri vračanju na delo.

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, potem ko je njihovo število v nedeljo znašalo 525 - najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji vsega skupaj umrlo že 16.523 obolelih s covidom-19, je danes v Rimu sporočila civilna zaščita. Na novo okuženih je bilo v zadnjem dnevu 1941, kar je manjše povišanje kot v preteklih dneh. Skupno število potrjenih okužb v državi se je povzpelo na 132.547. Trenutno je okuženih še 93.187 ljudi, ozdravelo jih je že več kot 39.000. Zdravljenje na oddelkih intenzivne terapije je danes potrebovalo 3898 ljudi, kar je 79 manj kot v nedeljo, navedbe civilne zaščite povzema nemška tiskovna agencija dpa. Gre za pomemben faktor v pandemiji, saj so bolnišnice zlasti na severu Italije močno preobremenjene.

Že sedaj pa denimo v Italiji poteka zbiranje krvne plazme ljudi, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom. Z njo po načelu pasivne imunizacije v omejenem obsegu zdravijo obolele. Doslej izvedene študije namreč kažejo pozitivne rezultate, a postopka še niso izpeljali pri večjem številu ljudi.


Najbolj brano