Bruselj z začasno oprostitvijo carin in DDV pri uvozu zaščitnih sredstev

Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.

BRUSELJ > Bruselj lahko takšen sklep izda na podlagi predpisov, ki mu omogočajo, da pomaga državam članicam, ki jih je prizadela elementarna nesreča, in sicer tako, da so državne organizacije ter dobrodelne in človekoljubne organizacije pri uvozu nujno potrebnega blaga za obvladovanje posledic elementarne nesreče opravičene uvoznih dajatev in DDV, so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Zahtevo za izdajo tovrstnega sklepa je na Evropsko komisijo najprej naslovila Italija, v Bruslju pa so nato vse ostale države članice pozvali, da jih tiste, ki so v podobni situaciji in bi želele biti vključene, o tem obvestijo.

Slovenija je tako tovrstno zahtevo na Evropsko komisijo naslovila 24. marca. Podobno so naredili tudi druge države članice in Združeno kraljestvo, so pojasnili na ministrstvu.

Sklep komisije o oprostitvi uvoznih dajatev in oprostitvi plačila DDV za uvoz za blago, potrebno za spopadanje s posledicami izbruha covida-19, sprejet minuli petek, velja od 30. januarja do 31. julija 2020 in dovoljuje uvoz brez uvoznih dajatev in DDV za državne organizacije, vključno z državnimi organi, javnimi organi in drugimi osebami javnega prava ter organizacije, ki so jih odobrili pristojni organi v državah članicah.

Nanaša se na blago, namenjeno za brezplačno razdeljevanje osebam, ki jih je prizadela pandemija, ali za brezplačno uporabo za osebe, izpostavljene covidu-19, pri čemer ostane v lasti omenjenih organov in organizacij. "Blago mora izpolnjevati zahteve iz carinske zakonodaje in DDV-predpisov," so navedli na ministrstvu.

Blago je brez uvoznih dajatev in DDV sicer tudi v primeru, da so ga za dajanje v prosti promet uvozile agencije za pomoč pri elementarnih nesrečah, da bi zadovoljile svoje potrebe v obdobju, ko zagotavljajo pomoč prizadetim ali izpostavljenim osebam.


Najbolj brano