Policija obvladuje razmere, a se bodo te spremenile

“V tem trenutku slovenska policija še obvladuje razmere, zagotovo pa se bodo razmere spremenile z razvojem bolezni in s spremembami potreb policistov v notranjosti in na državni meji,” je v soboto na mejnem prehodu Fernetiči, kjer si je ogledal delo ekip, ki nadzirajo promet iz Italije, poudaril Anton Travner, v. d. generalnega direktorja policije.

Anton Travner je v soboto  zagotovil, da policija obvladuje razmere, 
a hkrati napovedal, da se bodo te zagotovo spremenile. Foto: PU Koper
Anton Travner je v soboto zagotovil, da policija obvladuje razmere, a hkrati napovedal, da se bodo te zagotovo spremenile. Foto: PU Koper

FERNETIČI > V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner se je v soboto v Postojni skupaj z direktorjem koprske policijske uprave Igorjem Ciperletom srečal s predstavniki civilne zaščite ter župani Ilirske Bistrice, Sežane in Postojne, pridružil se je policistom na kontrolni točki na avtocestnem počivališču Risnik, kjer so nadzirali izvajanje odloka o omejitvi gibanja, ter obiskal policiste na Fernetičih in v Ilirski Bistrici.

Policisti obremenjeni, a optimistični

“Policisti, s katerimi sem govoril, so precej optimistični, kljub temu, da so zelo obremenjeni, pripravljeni so delati več, kot se od njih pričakuje, in zagotovo več, kot so plačani,” je poudaril v. d. generalnega direktorja policije.

Na mejo z najsodobnejšo opremo

V Postojni so Travnerju in Ciperletu predstavili delo civilne zaščite in težave, s katerimi se srečujejo v njihovih občinah. Ilirskobistriški župan Emil Rojc je opozoril na težave zaradi nezakonitih prehodov meje, razmere so na Bistriškem iz leta v leto slabše. Travner je napovedal, da bo policija okrepila tehnično varovanje meje z najsodobnejšo opremo. Sežanski župan David Škabar je izpostavil, da so uredili problematiko dvolastniških prehodov meje z Italijo. Govorili so tudi o meji z Italijo pri Krvavem Potoku in napovedali, da bodo zaradi skromnega prometa proučili možnost drugačne ureditve.

Glede na napovedi vlade, da bodo ob poostrenem nadzoru omejitev gibanja v notranjost države premestili policiste z južne meje in tja poslali več vojakov, pa je Travner pojasnil, da z meje v notranjost niso premestili še nobenega policista. A je hkrati napovedal, da bodo to zagotovo morali storiti, saj se bodo “razmere spremenile z razvojem bolezni in z razmerami na državni meji ter potrebami policistov v notranjosti države”.

Potrebovali bi pomoč 700 do 800 vojakov

Pojasnil je še, da trenutno za vse naloge in dolžnosti potrebujejo prav vse policiste. Od 7000 slovenskih policistov jih približno tisoč vsak dan izvaja naloge, povezane z odlokom o omejitvi gibanja. Zaradi varovanja meje in preprečevanja nezakonitih migracij bi potrebovali od 700 do 800 vojakov, ki bi pomagali policistom, je še dodal Travner. Po Travnerjevih besedah je policistov premalo, da bi lahko obvladovali vse izzive, ki so pred njimi. Spomnil je, da je v Bosni in Hercegovini več kot 5000 migrantov, ki želijo prek Slovenije v druge države EU. V policiji pričakujejo, da bodo začeli zbolevati tudi policisti, ki so zaradi svojega dela veliko bolj izpostavljeni nevarnosti okužbe. Travnerja zato skrbi, da bo začelo upadati število policistov, ob hkratnem povečanju nalog. Policija ima po Travnerjevih besedah v tem trenutku dovolj zaščitne opreme. Povedal je, da bodo z zalogami, ki jih imajo, zdržali še nekaj dni.

V policijskih vrstah štirje okuženi

Na generalni policijski upravi so potrdili, da so z novim koronavirusom okuženi štirje slovenski policisti, nekaj zaposlenih pa je v dogovoru s policijskimi vodji preventivno ostalo doma.


Najbolj brano