Testirajo po drive-in sistemu

Zaradi navala za testiranje, hkrati zaradi varčevanja z zaščitno opremo, so v koprskem zdravstvenem domu pred tremi tedni v covid ambulanti na Bonifiki in pred bolnišnično urgenco v Izoli uvedli tako imenovani drive-in sistem.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Gre za veliko bolj varčen sistem dela, ki je hkrati tudi veliko hitrejši od tistega, ki so ga po vsej državi vpeljali v začetku epidemije, ko so vzpostavili tako imenovane vstopne točke za testiranje, pojasnjuje strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma (ZD) Ljubica Kolander Bizjak.

Koprski ZD je že od začetka vstopna točka in ima za testiranje poseben zabojnik na Bonifiki. Ker opravlja v sodelovanju s piranskim in izolskim ZD tudi delo v urgentnem centru izolske bolnišnice ponoči in med vikendi, je tudi tam enak zabojnik. Novi način dela poteka na obeh lokacijah.

V bolnišnicah isto število

V Sloveniji so v torek opravili 1288 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 39 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 841. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 119 bolnikov, od teh jih je 31 na intenzivni negi, to je isto število kot dan prej. Na severnem Primorskem so v zadnjem dnevu potrdili tri nove primere okužbe s koronavirusom, vendar se število občin z okuženimi ni povečalo. Te so zabeležili v šestih od 13 občin. Med novimi primeri sta dva v občini Tolmin in en v občini Idrija.

Prisiljeni v varčevanje

Tudi v koprskem ZD že ves čas primanjkuje posebne zaščitne opreme, testiranj pa je vse več. Zato so že pred tremi tedni delo racionalizirati tako, da opremo prihranijo in vzorce testov jemljejo na prostem in to opravi le zdravnik.

“Predlog je plod zamisli sodelavcev. Ugotovili smo, da se da tako res prihraniti skafandre in rokavice ter vse ostalo - vsaj po en komplet zaščitne opreme za medicinsko sestro, ki ni prisotna pri odvzemu brisa. Ker oboleli ne vstopi v zabojnik, prihranimo še en komplet opreme za čistilko, prav tako tudi pri razkužilih, saj zabojnika ni treba razkužiti, ker se vse zgodi na prostem - na za to ločenem parkirišču in to opravi zdravnik,” opisuje sogovornica.

Testirani ostane v avtomobilu

Vsakega, ki mora na testiranje, tja po telefonu napoti osebni zdravnik. Bolnik mora nato poklicati v covid ambulanto na Bonifiki, kjer mu po telefonu vzamejo vse potrebne podatke.

“Vnaprej pripravimo lističe in drugo dokumentacijo, povemo mu, naj se z avtom pripelje na ograjeno parkirišče in naj ostane v avtu. Zdravnik stopi do vozila, vzame bris, da navodila za samoizolacijo. Ko dobimo izvid, ga pokličemo in obvestimo o izvidu. Na ta način res prihranimo opremo, saj si zdravnik menjuje le rokavice in morda vizir,” pravi direktorica.


Najbolj brano