Več voženj, v vozilih dva do trije bolniki

Zaradi epidemije in preprečevanja širjenja okužbe covid-19 je morala delo prilagoditi tudi reševalna dejavnost. Reševalna služba slovenske Istre, ki vozi onkološke bolnike na ljubljanski Onkološki inštitut (OI), je morala povečati število voženj na delovni dan med tednom. V rešilcu sta lahko le dva bolnika, v kombiju trije.

Reševalna služba slovenske Istre s sedežem v Izoli je morala 
ukrepom zaradi epidemije prilagoditi prevoze rakavih bolnikov na 
terapije v Ljubljano.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Reševalna služba slovenske Istre s sedežem v Izoli je morala ukrepom zaradi epidemije prilagoditi prevoze rakavih bolnikov na terapije v Ljubljano.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Igor Crnić, vodja Reševalne službe slovenske Istre, ki deluje pod okriljem izolskega zdravstvenega doma, priznava, da so strogi ukrepi zaradi ekonomije vplivali tudi na organizacijo dela te službe.

Igor Crnić, vodja reševalne službe slovenske (foto: Istre Zdravstveni dom Izola)

Prevozi bolnikov v izolsko bolnišnico

Po naročilu zdravnikov opravljajo reševalci prevoze bolnikov v izolsko bolnišnico in iz nje. Opravljajo tudi tako imenovane covid prevoze v bolnišnično urgenco, kadar gre za sum na okužbo s covid-19 in prevoz odredi zdravnik. Za ta namen imajo posebno vozilo, ki ga posebej razkužujejo. Reševalci so v celoti opremljeni s posebno zaščitno opremo, z njo opremijo tudi obolelega.

Crnić med drugim izpostavlja: “V enem rešilcu peljemo zdaj v Ljubljano na OI le dva onkološka bolnika hkrati, v posebnem kombiju z devetimi sedeži pa tri. Prva vrsta sedežev je blokirana, vsak sedi v svoji vrsti. Tako moramo na dan z vsakim našim vozilom opraviti več voženj v Ljubljano in nazaj, kar lahko povzroči tudi morebitno zamudo. Zato pričakujemo, da se bodo tudi na OI odzvali tako, da bodo podaljšali svoje urnike dela.”

Vsak delovni dan v povprečju reševalna služba slovenske Istre pelje na ljubljanski OI od osem do dvanajst onkoloških bolnikov na obsevanja in kemoterapije, v povprečju na dan tudi enega do dva bolnika na nujno kontrolo. Na voljo imajo na dan od štiri do sedem rešilcev in tri sanitetna vozila - posebne kombije z devetimi sedeži. V njih so lahko hkrati trije bolniki, v rešilcih hkrati dva.

Zaradi epidemije in varnosti mora z bolniki vsak dan v Ljubljano več rešilcev in tudi večkrat. (foto: Ilona Dolenc)

Epidemiji in zagotavljanju varnosti je prilagojen celoten način dela reševalne službe. Crnić našteva: “Že pred načrtovanim prevozom vsakega onkološkega bolnika pokličemo in vprašamo, ali je prehlajen in ali je prehlajen kdo v družini ter je imel morda stik s kom prehlajenim. Sprejmemo namreč samo zdrave, prehlajeni se morajo posvetovati z osebnim zdravnikom, kar jim naroča tudi OI. Vsakemu bolniku pred vstopom v vozilo izmerimo temperaturo in mu damo zaščitno masko. Zaščitno masko zatem dobi tudi na OI pred vstopom v stavbo. V naših rešilcih sta le dva hkrati, med njima je 1,3 metra razdalje, v sanitetnem vozilu kombiju pa so le po trije na enakih razdaljah.”

Posebej so opremljene tudi ekipe reševalcev. Vsi imajo zaščitne maske in posebne nitrilne rokavice. V vsakem vozilu so nared za ekipe paketi OVO - osebne varovalne opreme. Takšen paket vsebuje skafander, vizir, posebna zaščitna očala, kirurško kapo, prevleke za čevlje. V vozilih so še vrečke za odlaganje smeti - uporabljene zaščitne opreme.


Najbolj brano