NZS med Simićem in Čeferinom

Konec tedna je nogometne strasti razpihal Ivan Simić, davčni svetovalec in med letoma 2009 in 2011 tudi že predsednik Nogometne zveze Slovenije. Prek twitterja je sporočil, da so z njim vzpostavili stik klubi, ki ga sprašujejo, kaj storiti v tem kriznem položaju, nato pa je tudi navedel štiri predloge, ki bi jih NZS po njegovem mnenju morala izvesti. Predlaga konec sezone v vseh prvenstvih, določitev prvakov in izpadlih klubov, omogočanje klubom, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo na novo sezono, pa tudi finančno injekcijo milijona evrov za klube iz prve SNL ter dodaten milijon in pol za klube nižjih lig. Njegovim predlogom bi v aktualnih okoliščinah težko oporekali, še posebej, ker Simićevo strokovnost potrjuje tudi njegovo sodelovanje v strokovni posvetovalni skupini vlade, ki je pred tednom dni pripravila sveženj ukrepov pri reševanju krize zaradi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Pri nas so sicer doslej ligaška tekmovanja končali v vseh igrah z žogo. Povsod so ocenili, da sezone realno ne bodo dokončali, obenem pa so klubom - v času brez dohodkov - omogočili tudi nekaj manevrskega prostora pri plačevanjih pogodbenih obveznosti. Z izjemo posameznih klubov pa se košarkarski, rokometni ali odbojkarski denarni tokovi v ničemer ne morejo primerjati z nogometnimi.

In tudi zato nogomet še čaka. Ker ni prepuščen trenutnemu razmerju moči na posamezni državni ravni, ampak tudi na globalni ravni deluje usklajeno. “Skupaj nas je 55, a dihamo kot eden. Tako mali kot tudi veliki so del družine, kjer je enotnost na prvem mestu," so besede prvega moža Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Dodaja še, da ima Uefa pripravljene načrte A, B in C, ki jih bo v prihodnje uporabila glede na okoliščine. Do nadaljnjega pa v vseh državah še čakajo, kako se bo virus obnašal. Seveda je to pogodu predvsem velikim, ki se jim ob prekinitvi televizijskih in drugih pogodb obetajo največje izgube. Čeprav bi slovenskim klubom sicer trenutno bolj ustrezal Simićev načrt, ga predsednik NZS Radenko Mijatović kot Čeferinov mož (še) ne bo aktiviral. Tudi na račun hiranja domačih klubov bo NZS raje počakala na to, kar ji bo pripadlo z vrha. Uefa namreč v Čeferinovem obdobju od leta 2016 zvestih članic še ni razočarala. A tudi s koronavirusom se doslej še ni srečala.

Nogomet še čaka, ker ni prepuščen razmerju moči na posamezni državni ravni, ampak tudi na globalni ravni deluje usklajeno.


Preberite še


Najbolj brano