Zlato obarvan haloški arhivski sauvignon

Concours Mondial du Sauvignon že enajst let sledi uveljavljanju te plemenite francoske sorte po svetu. V tem času se je povzpela po razširjenosti na drugo mesto, za chardonnayjem. Na letošnjem natečaju so vpeljali ločeno ocenjevanje vin biološke pridelave (organic), vendar so največ medalj dobila običajna sveža vina letnika 2019.

TOURAINE > Mednarodna žirija je ujela še zadnji vlak pred zapiranjem meja, vendar kljub temu ni dovolila priznanjem, da bi množično zapustila Francijo!

Šalo na stran: pridelovalci iz doline Loire, kjer so najbolj znana območja Sancerre, Pouilly Fumé in Touraine, so prejeli 124 medalj, takoj za njimi so naši severni sosedje z Južno Štajersko (39), sledijo Bordeaux (28), Marlborough (27) in Furlanija (25).

Slovenski pridelovalci se držijo bolj doma, čeprav bi imeli marsikaj za pokazat, od svežih štajerskih do neverjetnih belokranjskih ledenih trgatev in primorskih presenečenj. V njihovi odsotnosti so za pravi šok poskrbeli Haložani, ki so prejeli zlato medaljo za pol stoletja star arhivski sauvignon, pridelan v Ptujski kleti, zdaj v lastništvu ptujske Perutnine.


Najbolj brano