Domovi skupaj v bitko za zaščitno opremo

“Delavnik nam mineva v iskanju zaščitne opreme,” pravi direktorice doma starejših Bor v Črnem Vrhu Alenka Gantar. Tako je v vseh stotih domovih v državi. S to razliko, da so v štirih že soočeni z okužbami s koronavirusom, s prav tako pomanjkljivo opremo in izčrpanimi negovalnimi delavci.

Urška Močnik, direktorica DU Idrija: “Kupimo vse, kar na trgu 
dobimo, čeprav so cene, kljub zamrznitvi, poletele v nebo.” Foto: Saša Dragoš
Urška Močnik, direktorica DU Idrija: “Kupimo vse, kar na trgu dobimo, čeprav so cene, kljub zamrznitvi, poletele v nebo.” Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, ČRNI VRH > “Domovi se povezujemo, si pomagamo, iščemo zaščitno opremo in smo zadovoljni, da so naši varovanci in sodelavci ob skrajno poostrenih varovalnih ukrepih še zdravi,” pojasni direktorica Doma starejših Bor v Črnem Vrhu Alenka Gantar. Osnovne zaščitne maske, podobno kot v Domu upokojencev Idrija, šivajo sami in s pomočjo alkohola improvizirajo z razkuževanjem. “Maske tipa FF3, ki varujejo pred virusom in bi jih potrebovali v primeru okužbe, nimamo,” dodaja direktorica DUI Urška Močnik.

Več sodelovanja, a še brez rezultatov

Niso jih imeli niti v domovih, v katerih imajo okužene varovance in zaposlene. Omenjenih respiratornih mask v državi skoraj ni oziroma jih je tako malo, da jih v domove dostavijo šele ob okužbah, ko je žal prepozno. “Domovi se povezujemo, da bi pridobili več in ustreznejšo opremo,” je pove Gantarjeva. “Kupimo vse, kar na trgu dobimo, čeprav so cene, kljub zamrznitvi, poletele v nebo,” dodaja Močnikova. Zaščitni opremi cena zaradi povpraševanja skokovito narašča. “Na srečo smo dobili ponudbo za nakup osnovnih mask po 0,99 evra, še nedavno po 7,2 evra. Odločitev, da jih šivamo sami, je bila na dlani.”

Alenka Gantar

direktorica Bora

“Domovi se povezujemo, da bi dobili več in ustreznejšo opremo.”

Na zaščito tipa FF3 ali vsaj stopnjo niže lahko le upajo. Podobno kot drugod na Goriškem, tudi najbolj izpostavljene izvajalke pomoči na domu, imajo le osnovno zaščito. “Takšno kot vse negovalke in sestre v domu. Imajo pa navodilo, da morajo pri vsakem oskrbovancu preveriti zdravstveno stanje, šele potem nuditi pomoč,” je pravi Močnikova.

Vsa čast delavcem v domovih upokojencev!

Ob iskanju opreme in sledenju novostim o virusu je ogromen izziv organizacija dela. Močnikovo smo zmotili sredi video usklajevanja del in varovanja. Video klice omogočajo tudi varovancem. “Izvajamo notranje aktivnosti, fizioterapijo, dodali smo varovalna živila v prehrano,” pove. V Črnem Vrhu, v izjemnem naravnem okolju, so varovance vodili na sprehode. Zima jim je to veselje vzela. To in psihološka opora varovancem in pogosto od njih odtrganim svojcem so mogoči le ob prizadevnih delavcih. Pred krizo bi v obeh domovih potrebovali vsaj po pet dodatnih, v vseh slovenskih domovih okrog 500. V obeh še zmorejo brez prostovoljcev, v mnogih so jih zaradi izčrpanosti zelo veseli.


Najbolj brano