Previdno z vojsko na ulicah!

P osebna pooblastila vojski za delo na južni meji da ali ne? Dovoliti vojski, da “opozarja, napotuje, začasno omejuje gibanje oseb in sodeluje pri obvladovanju skupin in množic”? V normalnih razmerah bi odgovor moral biti odločen “ne” - sumničavost do pretirane vloge vojske in policije v družbi je stvar osnovne kulture posameznika. A kaj, ko nismo v normalnih razmerah. Resda nismo v izrednih, vsaj oklicane niso bile, a vsakodnevno življenje ta čas ni običajno. Zato velja prizadevanjem vlade in notranjega ministra s stisnjenimi zobmi vsaj prisluhniti. To ne pomeni pritrditi ali jih sprejeti, prav pa je, da se argumenti slišijo.

Zaradi nevarnosti širitve virusa na velik del policijskih sil jih istočasno dela le del - drugi del je v karanteni. Glede na dolgoletna opozarjanja, da je policistov premalo, jih je zdaj še dodatno premalo in začasni vpoklic vojske v civilno sfero se zdi smiseln.

Verjetno si nihče ne želi živeti v državi, kjer lahko civilista v mirnodobnih razmerah legitimira vojak.

Zagata nastane, ko se vprašamo, kako dolgo bi predlagani ukrep lahko trajal. Vrhovni poveljnik Borut Pahor je na idejo pristal, vendar pod pogojem, da ima vojska razširjena pooblastila le zelo omejen čas. Temu velja pritrditi. A kaj, ko v Sloveniji še vedno plačujemo davek na dodano vrednost po zvišani stopnji, ki je bila uvedena kot protikrizni ukrep - kriza je že zdavnaj minila, zvišani davek pa je ostal. Kje je zagotovilo, da s podelitvijo policijskih pooblastil vojski ne bo podobno? Ker, seveda, vedno se lahko najdejo razlogi za podaljšanje novega stanja, saj migrantska kriza ne bo kar ponehala. Ironično, prav zdaj kaže, da se je naval na primorski del južne meje umiril.

Če bo notranjemu ministru Alešu Hojsu v parlamentu uspelo zagotoviti dvotretjinsko podporo, bo vojska dobila dodatna pooblastila in to v tem trenutku ni nujno najslabša stvar. Pomembno pa je, da bodo ukrepi odpravljeni takoj, ko se bo epidemija umirila. Verjetno si nihče ne želi živeti v državi, kjer lahko civilista v mirnodobnih razmerah legitimira vojak. Zato morebitno podaljšanje predlaganega ukrepa ni sprejemljivo in si ga vlada nekoč v prihodnosti ne bi smela privoščiti. Če kje, je rešitev problema nadzora meje drugje: v krepitvi policijskih vrst. SDS ima v rokah notranje in finančno ministrstvo. Če kdaj, bi to stvar lahko uredili zdaj.


Preberite še


Najbolj brano