Bolnišnica Sežana z zaporo, ambulante le za nujne primere

V sežanski bolnišnici za podaljšano zdravljenje z rehabilitacijo in akutno obravnavo pljučnih bolnikov je delo prilagojeno epidemiji covid-19. Doslej nihče od zaposlenih ni bil okužen, ob prihodu v službo vsem merijo temperaturo, ambulante delajo v skrčenem obsegu, obiskov ni.

V  nuji bi  sežanska bolnišnica na ločenem oddelku lahko zdravila 
nekaj okuženih, ki potrebujejo nadzor zdravnika, niso pa   akutno 
bolni.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V nuji bi sežanska bolnišnica na ločenem oddelku lahko zdravila nekaj okuženih, ki potrebujejo nadzor zdravnika, niso pa akutno bolni.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

SEŽANA > Po besedah direktorice te specializirane bolnišnice Silvane Šonc so obiske pri bolnikih - vsi so resni bolniki, nekateri tudi nepokretni - prepovedali takoj ob razglasitvi epidemije covid-19. Delo so omejili, specialistične ambulante sprejemajo le napotene z oznako nujno in zelo hitro. Pet zaposlenih je na dopustu, osem jih dela od doma, pri štirih pa so nastale hude zagate zaradi epidemije - nimajo javnega prevoza ali varstva za otroke.

Silvana Šonc (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Silvana Šonc

direktorica sežanske bolnišnice

“Imamo le dva prenosna respiratorja za primer, ko se bolniku stanje tako poslabša, da ga moramo prepeljati na intenzivni oddelek druge bolnišnice.”

Dva lažna alarma

“Nujno moramo preprečiti okužbo, zato za zaposlene velja zelo oster režim dela. Vsakomur pred vstopom v bolnišnico izmerimo temperaturo. Vsak, ki se slabše počuti in ima povišano temperaturo, mora ostati doma,” našteva Šončeva.

So pa imeli že dvakrat lažni alarm - pri enem od zaposlenih so izmerili povišano telesno temperaturo, pri drugem opazili prehlad. “Takoj smo jima odvzeli brise, vse popisali in jih poslali v samoizolacijo do prejetja izvidov, ki pa sta bila negativna na covid-19.”

Delo je omejeno

V specialističnih ambulantah sprejemajo le naročene z napotnico nujno in zelo hitro - a le, če so zdravi, nimajo vročine in niso prehlajeni. Pred vhodom v stavbo jim merijo temperaturo. Na dan se zvrsti povprečno pet bolnikov.

V nuji poseben oddelek

Glede na dogovarjanja z zdravstvenim ministrstvom bi v primeru velike razsežnosti epidemije morala tudi sežanska bolnišnica sprejeti na zdravljenje nekaj okuženih bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo.

Za ta namen urejajo poseben ločeni oddelek. “Nimamo pa intenzivne enote, zanjo nismo opremljeni in usposobljeni. Imamo le dva prenosna respiratorja za primer, ko se bolniku stanje tako poslabša, da ga moramo prepeljati na intenzivni oddelek druge bolnišnice.”

Pomoč prostovoljcev

Te dni kličejo na pomoč zdrave prostovoljce. Gre za dijake, ki obiskujejo srednjo zdravstveno šolo, ki bodo nepokretnim bolnikom pomagali vzpostaviti stik s sorodniki s pomočjo osebnih telefonov, tablic in prenosnikov, ki jih bo zagotovila bolnišnica. “To je nujno, saj težko prenašajo izolacijo zaradi prepovedi obiskov,” dodaja sogovornica.


Najbolj brano