Za izvid je izvedel ob 21. uri, uro zatem so vedeli v lokalih

Jernej Pavlin iz Hruševja je eden prvih, ki so jim pri nas ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Da je o tem javno spregovori, se je odločil, potem ko je njegovo ime tako ali tako prišlo v javnost že kako uro zatem, ko je za bolezen sam izvedel. Zaradi tega so bili sam in njegovi bližnji ter sodelavci stigmatizirani.

Jernej Pavlin, direktor podjetja Oro Met iz Neverk, zdaj opozarja,  
da stigmatiziranje obolelih zaradi novega  koronavirusa ni primerno. Doleti namreč lahko vsakogar.     Foto: Leo Caharija
Jernej Pavlin, direktor podjetja Oro Met iz Neverk, zdaj opozarja, da stigmatiziranje obolelih zaradi novega koronavirusa ni primerno. Doleti namreč lahko vsakogar.  Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > Jernej Pavlin, direktor podjetja Oro Met iz Neverk, ne ve, kje se je okužil. Prejšnji nedeljo se je sicer vrnil iz Italije, naslednji dan pa je že bil prehlajen. Tako da je možno, da se je z novim koronavirusom srečal že kak dan prej, saj ima - tudi zaradi službe - veliko stikov z različnimi ljudmi. Prav zato je že takoj v ponedeljek poskrbel, da se jim ni približeval, čeprav je šel v službo.

Bližnji niso zboleli

“Sem toliko ozaveščen, da sem vedel, da če potujem po Italiji, lahko tudi kaj dobim. Zato sem bil v svoji pisarni, s sodelavci sem se srečeval na razdalji,” je povedal Pavlin. Bil je namreč deležen tudi očitkov, da je okužil še mnoge druge ljudi. A za zdaj, po več kot tednu dni, ni zbolel nihče od tistih, s katerimi se je srečeval. Niti njegova ožja družina, s katero je doma v izolaciji. Ko je prejšnji torek poklical zdravnika, ga je napotil na testiranje za koronavirus. In zvečer je izvedel rezultat, ki je bil pozitiven. “Mislil sem, da se to ne bo zgodilo, a moje ime je že čez noč prišlo v javnost. Za izvid sem izvedel ob 21. uri. Ob 22. uri so to vedeli tudi že po lokalih v Pivki, naslednje jutro pa že vsi od Ilirske Bistrice do Postojne,” je zaradi (ne)varovanja osebnih podatkov razočaran Pavlin.

“Za izvid sem izvedel ob 21. uri. Ob 22. uri so to vedeli tudi že po lokalih v Pivki. Naslednje jutro pa že vsi od Ilirske Bistrice do Postojne.”

V osami bo vsaj še en teden

Pričakoval je sicer, da bo določen krog ljudi za njegovo okužbo izvedel, saj ga že zaradi službe pozna veliko ljudi, njegov bris pa je bil eden od prvih dveh pozitivnih v Postojni. A ni si mislil, da se bo informacija razširila tako hitro in na tak način. “Stigmatizirani so bili člani širše družine, sodelavci v podjetju. O nas se je v javnosti govorilo, kot da imamo kugo. Nikomur ne želim, da se mu to zgodi. Saj nismo v srednjem veku. Imel sem to smolo, da sem se okužil in zbolel med prvimi,” je nad odzivom razočaran Pavlin. Opozoriti želi, da takšno ravnanje posameznikov in družbe ni primerno, saj se lahko vsakdo okuži in zboli.

Niti ni treba, da prihaja do panike. Pavlin novo bolezen covid-19 preboleva brez večjih težav. Vročine sploh ni imel, vse skupaj je podobno nekoliko hujšemu prehladu. Skupaj z ožjo družino je v osami že en teden. Bo pa še vsaj en teden ali celo dlje, je napovedal Pavlin.

Uspešen podjetnik je prejel tudi nagrado Gospodarstvenik Primorske za leto 2014; podeljujejo jo primorske medijske hiše, tudi Primorske novice.


Najbolj brano