Opustele ulice, ljudje pa disciplinirani

Včerajšnji sprehod po ulicah koprskega mestnega jedra je pokazal, da prebivalci dokaj upoštevajo priporočila pristojnih zdravstvenih služb. Mesto je opustelo, sprehajalci so redki, vrata uradov, institucij in poslovnih subjektov pa večinoma zaprta.

V manjših trgovinah je treba čakati pred vhodom, dokler prejšnja stranka ne izstopi. Foto: Denis Sabadin
V manjših trgovinah je treba čakati pred vhodom, dokler prejšnja stranka ne izstopi. Foto: Denis Sabadin

KOPER > Čeprav je bil včeraj v Kopru z 20 Celzijevimi stopinjami pravi pomladni dan, je bilo njegovo središče prazno. Na Brolu, kjer ponavadi prevladuje mladostni vrvež, je bila praznina. Upravno enoto je obiskal zgolj kakšen zablodeli iskalec dokumentov, osrednja knjižnica, ki je postala družabno stičišče, je zaprta, v stolno cerkev je sicer možno priti in si jo ogledati, a so maše odpovedane, ob našem obisku tam ni bilo nikogar.

Na Čevljarski ulici ni odprtega lokala.

Na Čevljarski ulici le zaprti lokali, čez ves Titov trg pa se je vila vrsta čakajočih za vstop v lekarno. Bilo jih je sicer zgolj šest, a so se zvrstili v varnostni razdalji po pet metrov. Podobno opusteli sta bila Kidričeva ulica in okolica Taverne. Ob morju je bilo nekaj sprehajalcev, a nihče se ni družil v skupini, večji od treh ljudi, mimo so brzeli tudi kolesarji. Vse štiri kavarne v tem predelu, priljubljeno zatočišče Koprčanov za klepet in “martinčkanje” na soncu, so zaprte. “Čas, ko moramo biti zaprti, izkoriščamo za nujno vzdrževanje in čiščenje,” je pojasnila zaposlena v kavarni Triglav. Tudi nekateri drugi zasebniki ta čas izkoriščajo za manjša popravila in urejanje svojih lokalov.

V Kavarni Triglav so zaprtje lokala izkoristili za vzdrževanje.

Na promenadi je bilo nekaj posameznikov, a bistveno manj kot pred tednom ali dvema. Vse restavracije in trgovine z neživilskim blagom so bile dosledno zaprte. Na tistih, ki so še obratovale, so viseli napisi o varnostni razdalji in razkuževanju. A nikjer, razen v lekarnah, se ne tare ljudi. Pred obema Mercatorjevima trgovinama ni bilo vrst, čeprav upoštevajo priporočila o omejenem številu nakupovalcev na površino trgovin. V Kopru pa je odprta večina pekarn, katere pa imajo v svoji ponudbi tudi burgerje, kebabe, pice in podobno hrano. Vendar tudi tam ni gneče. “Te dni smo se usmerili le v dostavo na dom, za pultom pa ne smemo prodajati. Samo da bo te krize konec,” je povedal prodajalec v Fast food Movingu na tržnici. Klopce v tamkajšnji okolici so bile le redko zasedene, na otroških igralih, na katerih visijo opozorila o prepovedi uporabe, ni bilo nikogar.

Na mestni plaži, priljubljeni sprehajalni točki, so se včeraj znašli le redki.

Splošni vtis je, da ljudje pretežno upoštevajo navodila NIJZ; večina ostaja doma, ne hodijo v skupinah, pogovore opravljajo na razdalji nekaj metrov. Življenje v Kopru je povsem zamrlo.

Več fotografij na www.primorske.si


Najbolj brano