Kaj si imela oblečeno?

What Were You Wearing je naslov razstave, ki je rezultat projektnega dela Jen Brockman, direktorice Centra za preprečevanje spolnega nasilja in izobraževanje v Kansasu ter Mary A. Wyandt - Hiebert, vodje programskih iniciativ Centra za izobraževanje in osveščanje proti posilstvom na Univerzi v Arkansasu, kjer je bila razstava prvič postavljena spomladi 2013.

Razstava What were you wearing? je prepotovala ZDA in Evropo. 
Prvič jo bodo ob premieri predstave Artemisie Gentileschi postavili v SSG Trst.
Razstava What were you wearing? je prepotovala ZDA in Evropo. Prvič jo bodo ob premieri predstave Artemisie Gentileschi postavili v SSG Trst.  

Dogodek je pred letom in pol prišel tudi v Italijo na pobudo združenja Libere Sinergie, ki se specifično ukvarja z bojem proti spolni diskriminaciji. Razstavo so v dveh sezonah priredili v več kot petdesetih mestih in bo tokrat, prvič na ogled v Trstu. Pobuda Združenja je nastala s podporo Oddelka za enake možnosti Predsedstva Ministrskega sveta in se v vsaki novi lokaciji obnavlja s sodelovanjem krajevnih organizacij, v tem primeru v režiji Slovenskega stalnega gledališča.

Osnovna motivacija razstave je osveščanje javnosti. Za izhodišče in v naslovu uporablja vprašanje, ki ga pogosto zastavljajo žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja. “Kaj si imela oblečeno?” je vprašanje, ki skriva zelo razširjen predsodek: vsiljuje namreč domnevo, da bi žrtev lahko preprečila posilstvo, če bi le nosila manj izzivalna oblačila.

Poleg zgodb so zato razstavljena oblačila, ki so povsem podobna tistim, ki jih je žrtev nosila v trenutku napada. Obiskovalci razstave se lahko poistovetijo z izpričanimi zgodbami in poleg tega ugotovijo, da so žrtve nosile povsem običajna oblačila. Jen Brockman opozarja, da spolnega nasilja ne povzroči obleka, ki jo nekdo nosi. Škodo vedno povzroči oseba.

Potujočo razstavo so v Italiji postavili vsepovsod, od Milana do Torina, vse do Verone, Trenta in Barija. Tržaška postaja bo zaživela skupaj s premiero predstave, ki se ukvarja ravno s temo spolne diskriminacije in nasilja. Artemisia Gentileschi - Srečanje avtorja in režiserja Lina Marrazza je namreč dramatizacija resnične zgodbe pogumne slikarke 17. stoletja, ki se je s poklicno uveljavitvijo zoperstavila patriarhalni družbi, z umetnostjo pa je odgovorila na travmo, ki jo je doživela ravno zaradi spolnega nasilja. Razstava bo v določenem pogledu postala del gledališkega doživetja, saj bo vsebinsko dopolnjevala predstavo z dodatnim vabilom k razmišljanju ob izhodu iz dvorane.

Ob mednarodnem dnevu žena so različni mediji objavili svetovne statistike o predsodkih do žensk in ugotovili, da je velika večina zemljanov prepričana, da so ženske manj sposobne in manj vredne. Odstotek je najvišji v Pakistanu (99,81 odstotka prebivalstva), v osrčju Evrope pa gre za dobro polovico izprašanih, kar jasno kaže na nevidne ovire, s katerimi se ženske spopadajo vsak dan. V 75 državah sveta celo menijo, da je nasilje nad ženskami nekaj normalnega (podatki UNDP). V 21. stoletju je nesmiselno vprašanje o tem “kako je bila žrtev oblečena” še vedno močno razširjeno in upravičeno v splošni zavesti.

Trenirka, predpasnik, pižama, kavbojke in celo poročna obleka so samo nekatera izmed oblačil, ki pripovedujejo tragične zgodbe žensk, a tudi deklic. Zraven oblačil bodo obiskovalci lahko prebrali pričevanja žrtev v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku ter pesem Mary SimmerlingWhat I was wearing, ki je spremljala postavitev prve razstave v ZDA.

V foajeju balkona Kulturnega doma v Trstu bo razstavo postavila Valentina Cunja, s pomočjo tehničnega osebja SSG.


Najbolj brano