Na starejše so še posebej pozorni

Epidemija bolezni covid-19 ne prizanaša nikomur, vendar hujše oblike bolezni prizadenejo pretežno starostnike nad 65 let. Društva in institucije, ki so skrbele za njihovo druženje, so zaprla svoja vrata, službe, ki skrbijo za njihove osnovne potrebe, pa so prilagodile svojo dejavnost.

Storitev pomoč na domu se bo še naprej izvajala, vendar v 
prilagojenem obsegu. Foto: Douglas Burg
Storitev pomoč na domu se bo še naprej izvajala, vendar v prilagojenem obsegu. Foto: Douglas Burg

ISTRA > Dostava hrane iz Obalnega doma upokojencev Koper tudi te dni poteka nemoteno. Kdor potrebuje topel obrok, jih lahko pokliče na telefonsko številko 05/665-9600. Podobno velja tudi za druge ponudnike te storitve v istrskih občinah.

Obiske na domu so prilagodili

V Gerontološkem centru Obalnega doma upokojencev Koper so minuli vikend poklicali 175 uporabnikov, da bi ugotovili, koliko je takih, ki pomoči na domu ne potrebujejo nujno ali pa lahko zanje poskrbijo svojci. Po besedah vodje Gerontološkega centra Suvade Čatak je takih 130 starostnikov.

60

brezdomcev na teden potrebuje humanitarno pomoč Kažuna

Na tak način se pripravljajo na morebitno poslabšanje razmer zaradi širitve koronavirusa, zavarovati pa želijo tako starostnike kot 26 socialnih oskrbovalk, ki izvajajo pomoč na domu. “Delo na terenu smo organizirali na način, da ena socialna oskrbovalka na domu poskrbi za največ tri uporabnike in vselej iste. Za ta ukrep smo se odločili na podlagi navodil in usmeritev NIJZ,” pojasnjuje Suvada Čatak. “Zavedamo se stiske starostnikov, toda upoštevati moramo, da so z obiski na domu tveganju izpostavljene tudi naše oskrbovalke.”

Za starostnike predstavlja precejšen udarec zaprtje centrov in prostorov, kjer so upokojenci, večinoma pod mentorstvom drugih upokojencev, opravljali prostočasne aktivnosti. Center dnevnih aktivnosti in Večgeneracijski center v Kopru, Medgeneracijski center v Izoli in ostala podobna središča so že od 13. marca zaprla svoja vrata.

“Z Obalnim domom upokojencev Koper smo dogovorjeni, da bodo njihovi zaposleni starejšim občanom pomagali tudi pri nabavi nujnih življenjskih potrebščin in zdravil. Če bo dela preveč, bodo na pomoč priskočili ankaranski prostovoljci,” o oblikah pomoči pove ankaranska podžupanja Barbara Švagelj.

Čas za dobre sosede

Približno 50 starostnikov ostaja vključenih v storitev pomoči na domu, ki poteka prek Centra za socialno delo Piran. Starejši občani bodo še naprej deležni toplih obrokov, ki jih kuhajo v Vrtcu Mornarček.

Za vse ranljive skupine ljudi s svojo mrežo prostovoljcev skrbijo tudi v Rdečem križu Piran in Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini. Valentina Klemše iz Rdečega križa pravi, da so te dni z nakupi hrane in zdravil že pomagali tistim, ki ne morejo zapustiti doma ter so obenem brez sorodnikov ali dobrih sosedov. “V prihodnje bomo zagotovo potrebovali mlade prostovoljce, zato jih pozivamo, da se nam pridružijo,” poudarja Valentina Klemše.

Solidarnost so pokazali v Okolju Piran, saj so vozila in kader, ki dela v prometnem sektorju, ponudili Centru za socialno delo in Rdečemu križu Piran.

Na telefonske klice s prošnjo za pomoč pri dostavi hrane ali zdravil se bodo odzivali tudi v Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini. “Naši mladi, člani skupnosti, so se že organizirali in pomagajo,” doda Manuela Rojec, predsednica Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini.

Zagotovljena hrana za brezdomce

Brezdomci, za katere skrbi Kažun Piran v okviru programa celovite skrbi za brezdomne v piranski občini, niti te dni niso brez hrane in individualnega svetovanja - resda po telefonu.

“Medtem ko čakamo na zaščitna sredstva, ki jih bomo prejeli od civilne zaščite, smo se s pekarno dogovorili, da bodo naši uporabniki po pekovske izdelke prišli osebno. Predvidoma jutri (danes op. a.) pa bomo uporabnikom hrano znova dostavljali na teren. Ni ga brezdomca v občini Piran, ki bi bil pozabljen od sveta,” pravi Aljoša Golubič, strokovni delavec v programu Kažun Piran. Tedensko med 60 in 70 brezdomcev potrebuje humanitarno pomoč Kažuna.


Najbolj brano