Lepo vreme je kljub virusu zvabilo motoriste na ceste

Agencija za varnost prometa bo prvi del nacionalne preventivne akcije, ki je namenjena motoristom, preložila. Kljub pozivom, naj ljudje ostanejo doma, pa je zaradi lepega vremena na cestah vse več motoristov.

Motoristi so zaradi lepega vremena že   na cestah. Foto: Leo Caharija
Motoristi so zaradi lepega vremena že na cestah. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na ceste se vračajo motoristi, zato morajo biti vsi vozniki še bolj pazljivi. Motoristi so zaradi ozke silhuete slabše vidni in se ostalim voznikom lahko v ogledalih hitro izmuznejo, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).

Kljub lepemu vremenu in praznim cestam morajo motoristi in mopedisti še dodatno poskrbeti za svojo varnost, uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti ter upoštevati omejitev hitrosti. Na agenciji jim svetujejo, naj nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči. Spomladi je asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik z voziščem, vozišča so še polna udarnih jam in peska, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, na agenciji naštevajo pasti, na katere morajo biti motoristi še posebej pozorni. Priporočajo jim, naj bodo, če se že morajo odpraviti na pot, zelo previdni in naj so, če se le da, na motorju sami.

23

motoristov je lani umrlo na slovenskih cestah

17

motoristov je umrlo v obalno-kraški regiji

Tudi motoristi naj ostanejo doma

“V teh časih, ko si moramo vsi skupaj prizadevati in nesebično sodelovati pri ukrepih za zajezitev virusa COVID19, svetujemo, da vsi ostanemo doma in se od doma odpravimo le zaradi nujnih in neodložljivih opravkov, kajti zavedati se moramo, da zdravstveno osebje čakajo izjemno naporni dnevi, prometne nesreče pa še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem,” pozivajo na agenciji.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 23 motoristov in mopedistov, kar je pet več oziroma 28 odstotkov več kot leto poprej. Lani je bilo tudi več huje in laže poškodovanih voznikov dvokolesnikov.

V obalno-kraški regiji je lani umrlo največ motoristov

Na agenciji za varnost prometa so pripravili tudi nekaj poudarkov in statističnih podatkov, ki kažejo sliko na tem področju. Največ motorističnih prometnih nesreč je v največjih slovenskih regijah - osrednjeslovenski in podravski statistični regiji. Po številu umrlih pa izstopa predvsem obalno-kraška statistična regija, kjer je lani umrlo 17 motoristov. Od 23 motoristov, ki so lani umrli, trije niso uporabljali zaščitne čelade. Prav vsi umrli motoristi in mopedisti so bili moški.

V zadnjih petih letih so daleč največ prometnih nesreč povzročili vozniki enoslednih vozil, ki so imeli vozniški staž do petih let. Najpogostejši vzrok motorističnih nesreč pa je bila neprilagojena hitrost (približno 47 odstotkov). Največ motorističnih nesreč se zgodi ob koncih tednov in v popoldanskih urah na cestah v naseljih. Večina motoristov je umrla v prometnih nesrečah, ki se niso zgodile v bližini njihovega doma (takih je bilo kar 57 odstotkov).


Najbolj brano