Kupci se požvižgajo na ukrepe

V novogoriških trgovinah z živili smo preverili, kako so zaposleni opremljeni z zaščitnimi sredstvi. Splošen vtis je, da so delodajalci poskrbeli za njihovo varnost. Marsikje pa se trgovci še vedno soočajo z neodgovornimi kupci, ki ne upoštevajo preventivnih ukrepov, kar je, glede na trenutne razmere, težko razumeti.

V poslovalnici Zadruga Tolmin v središču Nove Gorice so povedali, 
da stranke upoštevajo preventivne ukrepe.  Marsikje jih ne. Foto: Nace Novak
V poslovalnici Zadruga Tolmin v središču Nove Gorice so povedali, da stranke upoštevajo preventivne ukrepe. Marsikje jih ne. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Razmere niso v redu. Ljudje še vedno ne upoštevajo preventivnih ukrepov. Po trije se zvrstijo v vrsto pri blagajni. Morali bi imeti nekoga, ki bi stal pred trgovino in skrbel za red,” je bila včeraj razburjena ena od prodajalk v Mercatorjevi Trgovski hiši, kjer so - zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa - poleg skrajšanega urnika zaprli tudi vhod s parkirišča.

Tako kot sodelavke je bila opremljena z zaščitno masko. Dodala je tudi, da kupci niti plastičnih rokavic, ki so na voljo v trgovini, ne uporabljajo. Pa čeprav na vhodnih vratih dovolj na veliko in razločno piše, da vse stranke prosijo, naj rokavice po uporabi odvržejo v za to ustrezen zabojnik za smeti.

Pleksi zaščite, maske, rokavice in razkužila

Tudi v novogoriški trgovini Tuš so zaposleni včeraj opozarjali, da nekateri kupci ne upoštevajo ukrepov. Delodajalec je sicer čez noč poskrbel za namestitev pleksi zaščit na blagajnah. Trgovke, ki v ponedeljek še niso imele zaščitnih mask, so bile včeraj zaščitene z njimi, imele so tudi rokavice. Na tleh pred blagajnama so poskrbeli za črte, ki kupcem nakazujejo optimalno varnostno razdaljo, pred vstopom v trgovino so namestili tudi avtomatsko razkužilo. Urnik so, tako kot drugod, skrajšali, naenkrat pa v trgovini lahko vstopi največ deset ljudi.

Pred trgovino Dm na Bevkovem trgu so namestili obvestilo, da zaradi zaščite obiskovalcev in osebja redno razkužujejo ročaje vozičkov, košarice in blagajniške površine, da je treba spoštovati razdaljo 1,5 metra in da so na blagajni na voljo razkužila. Priporočajo brezstično kartično poslovanje, pri vračilu gotovine pa te strankam ne dajejo v roke, ampak jo položijo na blagajniški pult. Tudi tam trgovke nosijo zaščitne maske, pritoževale pa so se nad kupci, ki ne spoštujejo preventivnih ukrepov.

V poslovalnici Zadruga Tolmin v središču mesta so pojasnili, da kupci ukrepe večinoma upoštevajo. Vsi prodajalci so imeli zaščitne maske. Pred vstopom v trgovino, kjer je hkrati dovoljen vstop petim strankam, si morajo kupci obvezno razkužiti roke in uporabiti rokavice.

Tudi v nekaterih drugih manjših trgovinah so pojasnili, da težav s kupci nimajo, prodajalke pa so potožile, da je z zaščitnimi maskami na obrazu težko delati, saj omejujejo vid in se na notranji strani čez čas navlažijo.

Paničnih nakupov izpred nekaj dni ni več

V trgovinah z živili v Supernovi in Qlandiji trgovci prav tako uporabljajo zaščitno opremo. Marsikje so trgovci povedali, da so se panični nakupi izpred nekaj dni umirili.

V podjetju Hofer nameščajo zaščitna pleksi stekla, da bi tako izboljšali zaščito zaposlenih. Tako kot drugod obiskovalce na spoštovanje higienskih standardov opominjajo z obvestilnimi tablami, pripravljajo pa se tudi na uvedbo nadzorovanega vstopa v trgovine. To jim bo omogočilo ohranjanje zmernega števila kupcev v trgovinah in s tem lažje upoštevanje priporočene razdalje.

Občina Kanal pa je že poskrbela za to, da prostovoljci civilne zaščite pred trgovinami z živili skrbijo za to, da kupci upoštevajo preventivne ukrepe.


Najbolj brano