Tudi s primorskih balkonov je v nedeljo zadonela glasba

Pobudo #unitimalontani (združeni, a narazen), ki vabi ljudi k petju in igranju na domačih balkonih in se je razširila po vsej Italiji, smo posvojili tudi Slovenci. V nedeljo je glasba zadonela tudi s številnih primorskih domov.

Jana Blaškovič iz Bertokov je na flavto zaigrala Dajte, dajte, skupaj s sestro, ki je na sosednjem balkonu igrala violino. Foto: Facebook profil Jane Blaškovič
Jana Blaškovič iz Bertokov je na flavto zaigrala Dajte, dajte, skupaj s sestro, ki je na sosednjem balkonu igrala violino. Foto: Facebook profil Jane Blaškovič

KOPER > V soboto je po spletu zakrožil poziv vsem, ki igrajo kakšen inštrument, naj se v nedeljo ob 18. uri zberejo na svojih balkonih in vsak zase, a združeni v glasbi, zaigrajo kot darilo za vse ki upoštevajo navodila in ostajajo doma, “ker vam ni vseeno”. Pobudi, ki so jo poimenovali Koncert za zvestobo, se je pridružil tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti, ki je pozval: “Stopimo na balkon, ob okno, na teraso ali dvorišče, vzemimo v roke svoj inštrument, če ga nimamo, pa različna ropotala ali pa preprosto uporabimo samo svoj glas, ter zapojmo in zaigrajmo skupaj, sosedje v bloku, v sosednjih hišah, ulicah, vaseh in mestih. Glasba združuje, človeka navda s pozitivni čustvi in upanjem, zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske s spontano pesmijo.”

Pobuda, ki se je začela uresničevati po italijanskih blokovskih naseljih, se širi tudi v druge države. Slovenci so se nanjo odzvali v velikem številu. Družbena omrežja so bila v nedeljo zvečer polna posnetkov tovrstnih solidarnostnih balkonskih koncertov, številnih tudi s Primorske.

Tako je - če naštejemo le nekaj primerov - z enega od sežanskih dvorišč iz zvočnikov zadonela primorska himna, Vstajenje Primorske, z enega izmed koprskih balkonov je elektronsko glasbo vrtel ljubiteljski didžej Ivano Puzzer, v Ankaranu je za kitaro poprijel in zapel glasbenik Aleks Klarič, v Bertokih je Jana Blaškovič na flavto zaigrala Dajte, dajte - uigrano s sestro Majo Šavle, ki je na sosednjem balkonu vzela v roke violino. Vsak na svojem domu so igrali tudi člani Kraške pihalne godbe Sežana, k čemur jih je spodbudil njihov član Klemen Sorta, ki je na svoj suzafon zaigral kar na strehi svojega doma v vasi Kodreti.

“K pobudi smo se pridružili tudi v podporo in zahvalo vsem zdravstvenim delavcem, ki se v teh dneh trudijo za nas,” je poudarila predsednica Kraške pihalne godbe Sežana Lucija Pirhavec Mahorčič.


Najbolj brano