Na Vojskem pojejo, pišejo, slikajo ...

Na Vojskarskem večeru v idrijski galeriji Magazin je pred dnevi bliskalo in grmelo, a to je bil dobrodošel, svetel in gromek kulturniški pozdrav. Na planoti dobrih tisoč metrov nad morjem se res pogosto bliska, zato so vaščani z Vojskega znani kot Bliskarji. V galeriji idrijske knjižnice so predstavili svojo bogato kulturno ustvarjalnost.

Predstavitveni večer kulturnega ustvarjanja Vojskarjev - Bliskarjev sta ključno zaznamovala 
vsestranska kulturna ustvarjalka Irena Hvala in ljubiteljski kipar Toni Misson.  Foto: Saša Dragoš
Predstavitveni večer kulturnega ustvarjanja Vojskarjev - Bliskarjev sta ključno zaznamovala vsestranska kulturna ustvarjalka Irena Hvala in ljubiteljski kipar Toni Misson.  Foto: Saša Dragoš

VOJSKA, IDRIJA > Predstavitev kulturnega ustvarjanja Vojskarjev v knjižnični galeriji Magazin je bila vredna bliskajočega in gromkega “pozdrava” in kakopak množice obiskovalcev. Pisana druščina vseh vrst Vojskarjev - stalnih, odseljenih in priseljenih - je pela, razstavila slike, kipe in predstavila knjižno zbirko zgodb o sebi.

Vojsko raste s kulturo

Knjiga Bliskar in druge zgodbe je avtorsko delo prve in najbolj vsestranske kulturne ustvarjalke planote Irene Hvala, sicer medicinske sestre. Sedem zgodb je natisnila s pomočjo razvojne agencije ICRA, spremljajoče fotografije lepot planote pa so delo Vojskarja Ivana Šinkovca.

Irena Hvala je pradavno izročilo planote zapeljala skladno s svojo bujno domišljijo. Sočasno je v zgodbah, ki gladko tečejo in se odlično berejo, predstavila osrednje značilnosti svoje in sosednje Trnovske planote. Razgledno točko Hudournik, ledeno jamo, najbolj značilno gorsko rožo - astro montano, usmiljenega lovca, pošast, na katero na Trohovi ravni spominja razraščeno drevo, iz Idrije na polja in v širne gozdove planote prebegla škrata in idrijskega brata Berkmandlca in seveda ime, ki ga nosijo - Bliskarji. “Ko sem bila mlada in so me pogosto klicali, naj pride sestra Bliskarka, sem bila užaljena. Sedaj pa sem na to ime ponosna,” je ob naslovni zgodbi povedala Irena Hvala.

Ponosna je lahko še na marsikaj, kar je na vojskarskem kulturnem polju posejala in žela. Je avtorica in režiserka več deset iger, s katerimi KUD Planika obeležuje god svojega zavetnika sv. Jakoba, pobudnica in voditeljica ničkoliko kulturnih prireditev. Je tudi mentorica mladih, ki poprimejo na rodovitnem kulturnem polju. Vojsko sicer še vedno šteje le 240 duš, a jih je bilo pred desetletjem 15 odstotkov manj. S tem niso le najvišja, pač pa, nesporno tudi zahvaljujoč bogati kulturni ustvarjalnosti, najbolj radoživa in demografsko rekordno rastoča vas v občini Idrija.

Iz Portoroža na navdihujočo planoto

Ker je Irena Hvala tudi odlična amaterska igralka, je bila njena predstavitev Bliskarja pravcata monogledališka poslastica.

Da na odru ni doma, je odkrito povedal kipar Toni Misson. Razstavil je več kipov, izvrstno izdelanih umetniških skulptur in uporabnih predmetov. Presenetila je njihova navdihnjenost z morjem. Le dokler ni povedal, da se je na planoto priselil iz Portoroža, ravno ko so pred štirimi leti podirali vaško šolo. Iz ruševin je “rešil” kup raznovrstnih kamenin in jih preoblikoval v skulpture. “Sem kipar začetnik. Vojsko je vir navdiha. Na njem lažje razmišljaš in ustvarjaš. Če vam bo moje delo všeč, bom vesel. A tudi če vam ne bo, bom s kiparjenjem nadaljeval,” je dodal ustvarjalec, ki ob delu uživa.

Uživala je tudi publika. Nenazadnje so Missonu že prej kritiki povedali, da ima “žilico”. “Ko sem prvič videl njegovo delo, sem bil osupel. Navdušujejo me vsi kulturni ustvarjalci s planote. Tudi danes predstavljena dela izkazujejo mojstrstvo. Resnično sem vesel, da nam je uspelo pred dvema letoma na Vojskem odpreti nov gasilsko-kulturni dom in jim omogočiti ustrezne razmere za delo,” je dodal Brano Lapajne, podžupan občine in nekdanji predsednik KS Vojsko.

Bolezen je Luki Kolencu, mlademu slikarju, tudi bobnarju v skupini Fršlus, preprečila sodelovanje na večeru. Na ogled je postavil niz risb in slik z motivi Vojskega, okolice in tamkajšnjega življa. S pesmijo je večer pospremil sekstet Vojsko pod vodstvom Aleksandra Šinkovca.

Pevci so redni gostje vseslovenskega srečanja ljudskih in družinskih pevcev na Vojskem, naslovljenega Pri nas je pesem doma. Pred to septembrsko prireditvijo so povabili na Šinkovčeve dneve, s katerimi si prizadevajo v slovenski prostor ustrezneje umestiti rojaka, pesnika, pisatelja in novinarja Črtomirja Šinkovca (1914-1983). Spomladi pa bodo z odkritjem plošče in okroglo mizo počastili delo rojaka, vsestranskega glasbenika Ivana Rijavca (1905-1980). Njemu, je prišepnila Irena Hvala, bo posvetila tudi letošnjo igro na Jakobov praznik.


Najbolj brano