V trnovski cerkvi obnavljajo tudi 300-letni tlak

V trnovski cerkvi sv. Petra, ki jo obnavljajo od lanskega maja, restavrirajo tudi 300 let star kamniti tlak, česar sprva niso načrtovali. Poleg številnih grobnic, ki so jih našli pod tlakom, so konservatorje ob obnovi notranjosti presenetili tudi dragoceni gotski elementi, ki bodo odslej vidni, ter velikost izvirnega gotskega prezbiterija.

Ker sprva niso načrtovali, da bodo v trnovski cerkvi obnovili tudi 
kamniti tlak, so se dela nekoliko zavlekla in stroški povečali.  Foto: arhiv Gnom
Ker sprva niso načrtovali, da bodo v trnovski cerkvi obnovili tudi kamniti tlak, so se dela nekoliko zavlekla in stroški povečali.  Foto: arhiv Gnom

ILIRSKA BISTRICA > “Tlak se je zaradi nestabilne podlage mestoma posedal. Del je bil močno poškodovan in ga je bilo potrebno nadomestiti z novim, na nekaterih mestih so dotrajane apnenčaste plošče nadomestili s sivimi iz peščenjaka, posebno v stranskih kapelah je bil tlak zelo dotrajan,” pojasnjuje vzroke za temeljito obnovo kamnitega tlaka v trnovski cerkvi sv. Petra Jože Drešar iz specializiranega podjetja Gnom, ki opravlja dela. Ocenjujejo, da je tlak star približno 300 let.

Kamnite plošče iz kraškega apnenca so skrbno dvignili in jih oštevilčili, po ureditvi ustrezne podlage jih polagajo nazaj, vendar so morali del tlaka pod klopmi zamenjati z novimi ploščami.

342.ooo evrov bo stala obnova trnovske cerkve sv. Petra, a brez stroška za sanacijo tlaka

Dela potekajo pod strokovnim nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine. Odgovorna konservatorka Minka Osojnik poudarja, da so želeli notranjosti cerkve sv. Petra, ki je med zadnjo prenovo v 60. letih prejšnjega stoletja izgubila svoj izvirni značaj, vrniti vsaj malo baročnega in gotskega pridiha, zato se trudijo tlak obnoviti s čim več izvirnimi ploščami.

Poleg tega so med izvajanjem del v desni stranski kapeli odkrili staro gotsko nišo, ki so jo obnovili in bo odslej lepo vidna, tako kot stari okvirji gotskih oken prezbiterija, dva stara stebra, kamniti gotski venec za oltarjem ter slavolok na prehodu iz cerkvene ladje v prezbiterij, sicer v času baroka delno odbit.

“Sklepali smo, da bomo staro gotsko jedro cerkve našli v levi kapeli, a se je izkazalo drugače. Povsem nas je presenetil tudi velik gotski prezbiterij, kar ni značilno za naše cerkve, tudi zato ima pomembno umetnostno zgodovinsko vrednost,” še izpostavlja Osojnikova.

Častitljivo leto 1470

V gotske elemente so bili vklesani kamnoseški znaki, ki jih je najti tudi v drugih cerkvah po Primorskem. S pomočjo teh so datirali starost trnovske cerkve v leto 1470. Do zdaj za to letnico niso vedeli, temveč le za letnice 1646, ki je vklesana na vhodu v prezbiterij, ter 1747, ko je bila zgrajena kapela, in 1827, ko so podaljšali ladjo.

Trenutno poleg rekonstrukcije tlaka zaključujejo tudi obnovo orgel. Končali pa so že obnovo ometov, električne napeljave, strehe, odkapa, južnega pročelja, odvodnjavanje in očistili znamenite stenske poslikave Toneta Kralja.

V župniji pojasnjujejo, da so se stroški del v notranjosti cerkve in na južnem pročelju povečali s predvidenih 250.000 evrov na 342.000 evrov. Vendar v to vsoto še ni vključena obnova tlaka, za katero so se v gospodarskem in pastoralnem svetu odločili med izvajanjem obnove.

Do zdaj so z donacijami in pomočjo občine zbrali skoraj 200.000 evrov.

Načrtujejo, da bodo vsa dela zaključena do konca pomladi.


Najbolj brano