Ne pozabimo, smeh je pol zdravja

Jutri se bodo v Celju pričeli 29. Dnevi komedije, na katerih se bo v tekmovalnem programu pomerilo osem predstav, tudi dve primorski: koprsko-novogoriška krstna uprizoritev Mlakarjeve komedije Tutošomato in “družinski mijauzikl” Obuti maček, koprodukcija Gledališča Koper in Slovenskega mladinskega gledališča.

 Mlakarjev Tutošomato rohni kot koprodukcija Gledališča Koper in SNG Nova Gorica.  Foto: Peter Uhan
Mlakarjev Tutošomato rohni kot koprodukcija Gledališča Koper in SNG Nova Gorica.  Foto: Peter Uhan

CELJE > “Upamo, da nam bo Dneve komedije kljub koronavirusu uspelo izpeljati,” nam je včeraj povedala Tina Kosi, upravnica Slovenskega gledališča Celje. “Prepoved prireditev za več kot 500 ljudi nas ne omejuje, saj ima naša dvorana 217 sedežev. Tudi prodaja vstopnic poteka normalno, za razkužila in druge ukrepe pa skrbimo že od jeseni, zaradi gripe. Če bodo tako terjala nadaljnja navodila, pa bomo poiskali nadomestni termin.”

Osem tekmovalnih

Na Dnevih komedije, edinem tovrstnem festivalu v Sloveniji in regiji, se bo do 22. marca v tekmovalnem programu pomerilo osem predstav, ki jih je med prijavami 14 gledališč izbrala selektorica Alja Predan. Ugotavlja, da je letošnji izbor tako tematsko kot žanrsko precej raznoroden: videti bo mogoče komedije, ki smešijo medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade, družbene in politične prekucije, kakor tudi take, ki so iskale navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. Posebej zanimivo je, da je večina predstav tudi glasbenih.

S kar dvema predstavama bo v Celje odpotovalo Gledališče Koper: v nedeljo bodo tam uprizorili Obutega mačka, “družinski mijauzikl” Andreja Rozmana - Roze v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem iz Ljubljane, prihodnjo sredo pa še koprodukcijo s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, “zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolno veseloigro s petjem in živo glasbo” Tutošomato z Iztokom Mlakarjem kot avtorjem in glavnim igralcem; obe predstavi je režiral Vito Taufer.

Zvrstili se bodo še Addamsovi (Mestno gledališče ljubljansko), Vsak glas šteje (SLG Celje), Popolni tujci (Drama SNG Maribor), Odhodi vlakov (Mestno gledališče ljubljansko), Razbiti vrč (SNG Drama Ljubljana), Živela vulva! (Zavod Imaginarni in Mini teater).

V nedeljo, 22. marca, bosta festival sklenila koncert za kozarce in robčke benda Los Hermanos muy simpáticos in podelitev nagrad. Žirija, ki jo sestavljajo pedagoginja in vsestranska gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka in gledališka pedagoginja Mateja Kokol ter gledališki režiser Luka Martin Škof, bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta, gledalci pa bodo tudi letos vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Žlahtni Rok Vilčnik

Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je letos prispelo 20 komedij, od katerih tri niso ustrezale formalnim pogojem natečaja. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Tina Kosi ter članici Tatjana Doma in Alja Predan, je soglasno odločila, da se je najbolje odrezal Rok Vilčnik - rokgre z ostro črno komedijo Pravi heroji. V mariborskem pogovornem jeziku se zelo plodoviti in uveljavljeni dramatik “brez dlake na jeziku in brez zadržkov loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe - razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na leve in desne, na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka ...” beremo v utemeljitvi.


Najbolj brano