Neodgovornost nevarna kot virus

Z gospodarsko škodo, ki nastaja tudi pri nas zaradi globalnega širjenja novega koronavirusa, se bo ukvarjala nova vlada. Že zdaj je jasno, da bodo turistični tokovi precej manj intenzivni, da bo načrtovan zaslužek v tej panogi tako pri nas kot v drugih državah bistveno manjši, to pa ni edina panoga, ki že čuti posledice.

Na seznamu poleg hotelirjev, gostincev in turističnih organizacij najdemo tudi prevoznike, proizvodne obrate, ki se soočajo s pomanjkanjem surovin in zmanjšanjem naročil, kulturne ustanove ... Mnogi slovenski delodajalci že zdaj, ko se politiki in zdravstveni stroki zdi vse pod nadzorom, opozarjajo, da ne bodo imeli denarja za plače, prispevke, poplačila kreditov, da bodo prisiljeni odpuščati in da jih morda niti to ne bo obvarovalo pred propadom. Virus je s tega vidika prišel v Slovenijo v najslabšem možnem času: ko stara vlada opravlja le tekoče posle, nove pa še vsaj dober teden ne bo. Glede na okoliščine je ne čaka sto dni miru.

Nikogar ne zanima, kako je ime okuženemu, vsakogar pa zanima, v katerem kraju in v katerem krogu je morda lahko koga okužil.

V Italiji se je prvo žarišče koronavirusa še nedavno zdelo obvladljivo z izolacijo posameznih krajev, v noči na nedeljo pa se je moral premier Giuseppe Conte odločiti za drastične ukrepe. Verjetno ni z lahkim srcem spravil v karanteno dobre četrtine prebivalstva in prepovedal celo poroke in pogrebe. Šok poskuša italijanska vlada že od vsega začetka blažiti z različnimi ukrepi, da ne bi gospodarstvo, ki je najmočnejše prav na severu, pokleknilo in povleklo s seboj milijone zaposlenih.

V Sloveniji so doslej potrdili 16 primerov okužb in po zagotovilih pristojnih še ni razlogov za razglasitev epidemije. Pa smo, če se zgodi, nanjo res pripravljeni? So zdravstveni delavci, ki so se vrnili s potovanj na tveganih območjih v tujini, ravnali odgovorno, ko so se odpravili v službo, med najbolj ranljive ljudi? In zakaj so morali mnogi, ki so svoje delodajalce obvestili o svojih potovanjih na ista območja, ostati doma v karanteni? Nikogar ne zanima, kako je ime okuženemu, vsakogar pa zanima, v katerem kraju in v katerem krogu je morda lahko koga okužil. To je odgovornost, ki bi se je morala zavedati država. Tako kot bi se morali odgovornosti za javno zdravje zavedati tudi vsi, ki v soboto kljub ministrovi odredbi niso odpovedali množičnih prireditev. Kajti neodgovornost je vsaj tako nevarna kot virus.


Preberite še


Najbolj brano