Za del kasete 5a 1,4 milijona evrov

Koprski zavod za šport je državi prodal svoje 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče tik za luško ograjo in z nepremičninskim poslom iztržil približno 1,4 milijona evrov. Gre za parcelo na območju državnega prostorskega načrta za Luko Koper, ki je namenjena za razvoj pristaniške dejavnosti.

Luka Koper je na parceli, tako imenovani kaseti 5a,  že dobila 
stavbno pravico, da jo bo lahko  pripravila za skladiščenje avtomobilov. Foto: Katja Gleščič
Luka Koper je na parceli, tako imenovani kaseti 5a, že dobila stavbno pravico, da jo bo lahko pripravila za skladiščenje avtomobilov. Foto: Katja Gleščič

KOPER > O poslu so v četrtek razpravljali na seji koprskega občinskega sveta, saj je ta moral soglašati s pogodbo o prodaji. Alana Medveša iz Levice zanima, ali sta koprska in ankaranska občina usklajeni glede posla. “Mislim, da gre zgolj za nadaljevanje starih praks, ko se kar noče in noče urediti pravno-lastniških razmerij z občino Ankaran,” je bil kritičen.

2500

avtomobilov bo na kaseti 5a skladiščila Luka Koper, a jo mora najprej urediti

Odškodnino za razlastitev so podvojili

Župan Aleš Bržan pojasnjuje, da so se z Ankarančani pogovarjali o prodaji parcele, a da je sosednja občina imela drugačne zahteve in pričakovanja. “V občini Ankaran imajo zdaj možnost soglašati s poslom ali pa soglasje zavrniti,” napoveduje Bržan.

Predstojnik koprskega urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec pravi, da bi občina oziroma zavod za šport v primeru razlastitve dobila “le” 642.000 evrov odškodnine, kar pa so zavrnili. Ko bosta občini rešili še vse odprte pravno-formalne zadeve v delitveni bilanci, si bosta razdelili tudi premoženje zavoda za šport, kar pomeni, da je z nepremičninskim poslom z državo posredno zaslužila tudi ankaranska občina.

Popovič je načrtoval poligon varne vožnje

Kdaj in zakaj je parcela pristala pod okriljem zavoda za šport? To se je zgodilo leta 2011, ko je občina pod vodstvom župana Borisa Popoviča na javni zavod za šport neodplačno prenesla 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v katastrski občini Ankaran. Nujnost takšne poteze so utemeljevali z načrti za gradnjo poligona varne vožnje, o čemer pa v takratni krajevni skupnosti Ankaran niso vedeli ničesar. V občini teh projektov niso nikoli uresničili.

Del kasete 5a, kot tudi imenujejo parcelo tik za ograjo Luke Koper, kjer ta že skladišči avtomobile, je bila dolga leta v lasti podjetja Grafist. Tudi ta jo je pred kratkim prodal državi in na račun prejel zajetno finančno injekcijo. Za približno 47.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče je uspel iztržiti 2,6 milijona evrov.

Luka Koper je na parceli že dobila stavbno pravico, da jo bo lahko pripravila za skladiščenje avtomobilov. Po nekaterih ocenah bo tam dovolj prostora za dodatnih 2500 avtomobilov.


Najbolj brano