Tri pridobitve kraškega zdravstva

Zdravstveni dom Sežana je včeraj predstavil javnosti tri nove pridobitve: nove prostore ginekološke ambulante, nov ultrazvočni aparat in novo reševalno vozilo za nujne prevoze, opremljeno z najsodobnejšim defibrilatorjem in respiratorjem. Vrednost vseh pridobitev znaša 228.00 evrov.

Novih prostorov ginekološke ambulante so se včeraj razveselili 
ginekologinja Mojca Kermavner, sežanski župan David Škabar, 
direktorica zdravstvenega doma Ljubislava Škibin, komenski 
župan Erik Modic in dolgoletni ginekolog Dragoslav Mugoša.  Foto: Marica Uršič Zupan
Novih prostorov ginekološke ambulante so se včeraj razveselili ginekologinja Mojca Kermavner, sežanski župan David Škabar, direktorica zdravstvenega doma Ljubislava Škibin, komenski župan Erik Modic in dolgoletni ginekolog Dragoslav Mugoša.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Najdražje je bilo novo reševalno vozilo, saj so zanj odšteli kar 189.000 evrov. A je občina Komen, ena od štirih občin ustanoviteljic Zdravstvenega doma Sežana, uspela zanj na razpisu ministrstva za zdravje dobiti 55.000 evrov. Ostalo je prispeval zdravstveni dom.

Vozilo ima vso opremo, med drugim “nov respirator in najsodobnejši defibrilator, ki omogoča nadzor ogljikovega dioksida in monoksida v krvi, kar je za naše območje, kjer imamo veliko požarov, zelo pomembno, saj bomo tako lahko sproti spremljali stanje gasilcev,” je izpostavil Uroš Nabernik, vodja nujne medicinske pomoči v sežanskem zdravstvenem domu. Ta ima zdaj le sodobna reševalna vozila, najstarejše je staro le tri leta.

189.000

evrov je stalo novo reševalno vozilo,

22.000

evrov nov ultrazvok,

17.000

evrov pa nova oprema ginekološke ambulante.

Sodobno reševalno vozilo za nujne prevoze so “krstili” zdravnica Katja Šantelj, vodja NMP Uroš Naberšnik in direktorica ZD Sežana Ljubislava Škibin. (Foto: Marica Uršič Zupan)

Druga pridobitev je nova ultrazvočna naprava, za katero je zdravstveni dom odštel 22.000 evrov, uporabljale pa jo bodo ortopedska, urološka in ginekološka ambulanta.

Direktorica ZD Sežana Ljubislava Škibin, dolgoletni specliat v dispanzerju za žene Dragoslav Mugoša in specialistka ginekologije in porodništva Mojca Kermavner. (Foto: Marica Uršič Zupan)

Nameščena je v novih prostorih ginekološke ambulante. Ta se je preselila iz stavbe zdravstvenega doma v prostore nad lekarno Ruj, ki so jo odprli lani na robu Sežane. “Že ob gradnji te lekarne je imela Občina Sežana idejo, da bi v del stavbe umestili zdravstveno dejavnost. Zdaj se je to izkazalo za upravičeno. Pred leti, ko se je gradil zdravstveni dom, je bilo v njem manj kot sto zaposlenih, zaradi novih potreb in dejavnosti nas je zdaj 130 in nastaja prostorska stiska,” je povedala direktorica Ljubislava Škibin.

V nadstropju nad lekarno odslej deluje dispanzer za žene, ki se po novem imenuje ginekološka ambulanta. V njej dela sveža specialistka ginekologije in porodništva Mojca Kermavner, ki je rešila kadrovsko vrzel, ki je nastala, potem ko se je leta 2009 po več kot 37 letih dela v Sežani upokojil Dragoslav Mugoša. Vmes so za ambulanto skrbeli trije zdravniki, vendar so kraške pacientke pogrešale stalnega ginekologa ali ginekologinjo. Zdaj so poleg te dobile tudi nove prostore, sodoben ultrazvočni aparat in za 17.000 evrov nove opreme. Del opreme pa so preselili iz prejšnjih prostorov v zdravstvenem domu.


Najbolj brano