Tudi letos pomagajo žabam čez cesto

V Sloveniji je več sto odsekov cest, na katerih pod kolesi konča na tisoče dvoživk, predvsem žab. Ob reki Reki, na cesti med Famljami in Ribnico, jih v teh dneh rešujejo prostovoljci in sodelavci Parka Škocjanske jame.

Predlani so ob cesti Famlje-Ribnica prvič postavili zeleno platneno 
ograjo, ki je zadržala žabe in druge dvoživke, da niso skočile pod 
avtomobilska kolesa. Foto: Helena Race
Predlani so ob cesti Famlje-Ribnica prvič postavili zeleno platneno ograjo, ki je zadržala žabe in druge dvoživke, da niso skočile pod avtomobilska kolesa. Foto: Helena Race

FAMLJE > Spomladi, ko zemlja odmrzne in ni več slane, se dvoživke iz prezimovališč odpravijo proti vodi, kjer se bodo razmnoževale. Selitvene poti marsikje prekinjajo prometnice. Da bi preprečili množične pogine dvoživk, predvsem žab, so jih začeli prostovoljci že pred leti marsikje prenašati čez ceste.

Zjutraj in zvečer varuhi dvoživk poberejo žabe in druge živali ob ograji in jih prenesejo na drugo stran ceste. (Foto: Park Škocjanske jame)

Podobni akciji so se v sklopu projekta Za Kras pridružili tudi v Parku Škocjanske jame. Letos so že tretje leto zapored na dveh odsekih med Famljami in Ribnico postavili 500 metrov platnene ograje, ki dvoživkam prepreči, da bi šle na cesto. Nato jih prostovoljci in sodelavci parka vsak dan zjutraj in zvečer poberejo in prenesejo bliže reki Reki.

Par krastač med selitvijo iz prezimovališča proti reki Reki. (Foto: Park Škocjanske jame)

“Začeli smo pred približno enim tednom, ko smo postavili ograjo. Kako dolgo bomo pomagali dvoživkam čez cesto, pa ne moremo napovedati, vse je odvisno od temperatur, dežja ... Dovoljenja, da ob cesti to počnemo, imamo do konca aprila, a verjetno se bo selitev končala že prej,” pravi Miloš Bartol iz Parka Škocjanske jame. Kako množična je letošnja selitev še ne more oceniti, število dvoživk pa je bilo že zadnji dve leti zaskrbljujoče nizko. Lani so jih, denimo, prenesli le 350. Dvoživke so zelo izpostavljene urbanizaciji, uničevanju vodnih habitatov, izginjanju mokrišč, vplivom intenzivnega kmetijstva, škropivom, gnojenju ...

Predlani, ko je Park Škocjanske jame prvič objavil oglas, da išče prenašalce žab in jim plača devet evrov na uro, je to zbudilo veliko zanimanja. “Varuhom dvoživk” bo projekt Za Kras omogočal plačilo vsaj še letos in prihodnje leto, a v parku pravijo, da bodo akcijo selitve dvoživk ohranili tudi zatem, ko se bo projekt iztekel.


Najbolj brano