Koprčan Tine Ugrin o snemanju z Martinom Turkom

V drugem celovečercu tržaškega režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati, v katerem imajo posebno mesto tudi neprofesionalni igralci, eno osrednjih vlog igra 21-letni Koprčan Tine Ugrin, sicer študent grafičnega oblikovanja, ki pa mu delo pred filmsko kamero ni tuje.

 V središču filma Ne pozabi dihati  je odnos med bratoma Klemnom in Petrom.
V središču filma Ne pozabi dihati je odnos med bratoma Klemnom in Petrom.  

KOPER, IZOLA > Najnovejši film Tržačana Martina Turka obravnava turbulentno obdobje odraščanja, v katerem privrejo na dan najrazličnejša čustva. “Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajno aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša,” je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Turk. V ospredju zgodbe je odnos med bratoma Klemnom in Petrom, ki se spremeni, potem ko se starejši brat zaljubi v vrstnico Sonjo. V Klemnu to sproži val nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Tine Ugrin

Tine Ugrin, igralec v filmu Ne pozabi dihati

“Zame je bistvo tega filma v prikazu čustev, ki jih liki doživljajo in ki jih bo oziroma jih že doživlja marsikateri mladostnik v resničnem življenju.”

Na avdicijo se je prijavil po naključju

Tine Ugrin ima za sabo vrsto vlog v najrazličnejših glasbenih videospotih in reklamah, s profesionalno filmsko ekipo pa se je prvič srečal med snemanjem mladinskega filma Nika in kratkometražca Nevidna roka Adama Smitha, oba je režiral Slobodan Maksimović.

Ugrin se je na avdicijo za Ne pozabi dihati prijavil čisto po naključju: “Imel sem pot v Ljubljano in odločil sem se, da se udeležim še avdicije, na katero se je prijavilo več kot 700 mladih. Prebil sem se v drugi krog in nato še v finalni, kjer je Turk že kombiniral igralce med seboj in me naposled izbral za vlogo Petra.”

Martin Turk danes v Izoli

Drevi ob 20. uri bodo film Ne pozabi dihati predvajali v ciklu Kino v živo v izolskem Odeonu. Po projekciji se bo Erik Toth pogovarjal z režiserjem Martinom Turkom.

Pravi, da se je z Matijo Valantom, danes 17-letnim dijakom Umetniške gimnazije Ljubljana, povezal že med tretjim krogom avdicije. Valant je nato dobil glavno vlogo mlajšega brata Klemna, tretja osrednja vloga Sonje pa je pripadla Klari Kuk, študentki igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Konec maja 2018 so začeli snemati v Metliki in okolici, še prej pa so imeli skupne vaje, ki jih je vodila Tijana Zinajić, in kot pravi Ugrin, so ustvarjalci filma že v času predpriprav velik poudarek dali temu, da se glavni igralci karseda družijo tudi neformalno, z Valantom pa sta kar nekaj časa trenirala še tenis, saj sta brata v filmu poletne popoldneve velikokrat preživela na teniškem igrišču.

Očarala ga je Bela krajina

Na dejansko snemanje Ugrina vežejo zelo lepi spomini: “Prvič sem namreč skoraj dva meseca preživel v krogu filmskih profesionalcev in spoznal novo pokrajino, Belo krajino, ki me je čisto prevzela.” V igralski ekipi sta tudi uveljavljena igralca Iva Krajnc Bagola in Nikola Đurićko, ki je znan, denimo, iz režijskega prvenca Angeline JolieV deželi krvi in medu in serije Sence nad Balkanom.

Slovenska igralka je Ugrina najbolj očarala s hitrostjo prelevitve v lik, srbski filmski zvezdnik pa z balkanskim humorjem, sproščenostjo in istočasno velikim profesionalizmom. “Turk je zelo umirjen človek, ki je veliko dal na to, da smo se igralci počutili sproščeno, sicer je pri delu perfekcionist in ve, kaj hoče,” pa o režiserju pravi Ugrin. Pri napotkih igralcem je Turk izhajal iz svoje, avtobiografske zgodbe, in sicer odnosa s starejšim bratom, postavil pa jo je v nedefiniran kraj in čas. “Zame je bistvo tega filma v prikazu čustev, ki jih liki doživljajo in ki jih bo oziroma jih že doživlja marsikateri mladostnik v resničnem življenju, saj gre za zgodbo o prvi ljubezni in izgubi oziroma oddaljitvi osebe, ki ti v nekem življenjskem obdobju oziroma nasploh veliko pomeni,” pojasnjuje Ugrin in dodaja, da se bo teh čustev med ogledom filma najverjetneje spomnilo tudi odraslo občinstvo.

Zanimivo je, da Ugrin, ki je obiskoval tudi gledališki šoli Zvonke Radojevič in Katje Pegan, po končani srednji ekonomski šoli ni poizkusil z vpisom na AGRFT. Obiskuje namreč prvi letnik Fakultete za dizajn v Trzinu, smer grafično oblikovanje, in kot pravi, mu ta študij za zdaj ustreza. “Vedno sem rad risal in ustvarjal, ko sem spoznal še razna programska orodja, me je grafično oblikovanje še bolj pritegnilo. Ne izključujem pa, da bi kdaj poizkusil srečo na AGRFT,” pravi in sklene, da bo tako ali drugače nadaljeval svojo pot v svetu igre.  


Najbolj brano