Zbogom, Hoteli Bernardin!

Primorska bo bržkone spomladi izgubila še eno podjetje, Hotele Bernardin. Podjetje, ki ga je pravzaprav že dolgo obvladuje Sava, bodo pripojili k Savi Turizem in združeno podjetje bo nared za prenos na državni holding, ki si ga je zamislil minister Počivalšek. To je nedvomno njegov kronski projekt.

Sprva je kazalo, da bo ta projekt ostal le zamisel, saj je bilo na poti veliko ovir. A prve so premagane in ministru Zdravku Počivalšku, ki mu niti v bodoči vladi ne bo umanjkal ministrski stolček, se lahko smeje.

Kaj bo torej ostalo od nekdanjega Hotela Bernardin? Ne veliko; sčasoma tu bodo ostale le še službe za natakarje, kuharje, sobarice ...

Soglasji skupščin obeh družb k pripojitvi sta pomemben korak pri oblikovanju državnega turističnega holdinga. Seveda bo treba premagati še nekaj stopnic, denimo dobiti soglasje varuha konkurence in pomesti s tistimi, ki silijo h koritu in bi radi - namesto za to predvidenega upravljalca SDH - upravljali več milijonov vredno premoženje holdinga. Seveda oblikovanje turističnega holdinga ne bo zastonj - krovni državni upravljalec premoženja SDH, ki sodi v Počivalškovo interesno polje, bo od sklada York odkupil 42-odstotni delež Save in njegove terjatev do te družbe; za približno 50 milijonov.

A vrnimo se na teren in poglejmo, kaj bo prinesla pripojitev hotelov. V Savi napovedujejo, da bo omogočila prenos dobrih praks med družbama, poenotenje poslovanja, večjo kakovost storitev in - s sinergijskimi učinki - tudi rast poslovanja. A dejstvo je, da bo pripojitev odnesla tudi več kakovostnih delovnih mest in služb za hotelske strokovnjake.

Združena družba pač ne potrebuje dvojnih služb za nabavo, prodajo, investicije ... Nekaj več časa bo obstala morda računovodska služba. Mimogrede, upravo Hotelov Bernardin so oklestili že januarja.

Take zgodbe na Primorskem že poznamo. Poglejmo primer koprske banke, od koder se približno 50 zaposlenih vsak dan vozi v službo v Ljubljano. A mnogi, ki se bojijo, da jih bo kmalu pričakala podobna ponudba, bi pa bila zanje iz različnih razlogov nesprejemljiva, si že iščejo službe v drugih bankah in sorodnih družbah, bliže domu.

Kaj bo torej ostalo od nekdanjega Hotela Bernardin? Ne veliko. Ostala bo operativa. Če malo poenostavimo, sčasoma tu bodo ostale le še službe za natakarje, kuharje, receptorje, sobarice ...


Preberite še


Najbolj brano