Terenski velikan s polnilnim kablom

Ženevski avtomobilski salon bo bogatejši tudi za novega člana najhitrejše R družine. Ta oznaka zdaj pripada tudi velikemu terenskemu nomadu.

Cena velikega terenca še ni znana. Foto: Volkswagen
Cena velikega terenca še ni znana. Foto: Volkswagen

Razvojniki so mu namenili kombinacijo trilitrskega bencinskega V6 motorja in elektromotorja, katerega skupna sistemska moč znaša 340 kilovatov moči in 700 Nm navora. Prenos navora poteka preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika na vsa štiri kolesa, medtem ko bo 14,1 kWh baterija, ki jo je moč polniti preko polnilnega kabla, omogočala do 48 kilometrov (do največ 140 km/h) vožnje brez izpusta emisij.

Več kot dvotonski orjak bo z lahkoto dosegal hitrost 250 km/h, ki je na tem nivoju obenem tudi elektronsko omejena, medtem ko sprint od 0 do 100 km/h traja vsega pet sekund.

Črki R ne pripada zgolj navita tehnika, pač pa tudi izpiljen zunanji videz. Tako je touareg R opremljen s serijskimi 20-palčnimi platišči (opcijsko tudi 22-palčna), difuzorjem in spojlerjem na zadku, zamenjali so tudi celoten izpušni sistem, mu vgradili nov zavorni sistem, notranjost pa bo bogatejša za športne usnjene sedeže, športni volan in številne logotipe R. Poleg daljšega seznama opreme so za ta model zamešali tudi novo lapiz blue modro barvo, niso pa sporočili, kako visoko bo postavljena cena zanj. Znano je le, da ta med kupce prihaja v drugi polovici letošnjega leta.


Najbolj brano