Zdravniška zbornica proti vstopnim točkam za koronavirus ob zdravstvenih domovih

Zdravniška zbornica (ZZ) predlaga, da zdravstveno ministrstvo poskrbi za ureditev vstopnih točk za ugotavljanje okužb s koronavirusom pri regijskih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ne pa, kot predlaga ministrstvo, ob enotah nujne medicinske pomoči pri zdravstvenih domovih (ZD).

Zdravniki menijo, da bi  bilo vstopne točke najbolj primerno  urediti ob enotah NIJZ. Foto: Leo Caharija
Zdravniki menijo, da bi bilo vstopne točke najbolj primerno urediti ob enotah NIJZ. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Predlagana lokacija vstopnih točk je neprimerna in lahko nevarna, menijo v ZZ, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo organiziranje zdravstvene oskrbe v primeru izbruha epidemije koronavirusa: “Po izjavah ministrstva za zdravje naj bi v Sloveniji vzpostavili 55 vstopnih točk v okviru enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni. Taka rešitev ni ustrezna, saj vodi v nenadzorovano širjenje bolezni med pacienti in zaposlenimi zdravstvenimi delavci.” Predlagajo, da te točke uredijo v okviru območnih enot NIJZ, kar bi omogočilo “maksimalno preventivno zamejitev širjenja koronavirusa”.

Vodilni naj bodo epidemiologi

ZZ predlaga tudi, naj v teh točkah aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo v vsakem posamičnem primeru odločili, kako človeka nadaljnje obravnavati.

Strah zaradi neurejenosti

Zdravnike je zaradi novega koronavirusa strah, saj ni na voljo dovolj zaščitne opreme, ni jasnih navodil, kam z morebitno okuženimi, ni rednega obveščanja, organiziranost je slaba, našteva a predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik. “Zadeve so neurejene, ponekod kaotične. Strah ni iracionalen. Bojimo se na podlagi tega, kar je danes znanega o bolezni.”

Vsi, ki bodo delali na teh vstopnih točkah, morajo biti povsem opremljeni z zaščitnimi sredstvi. Poskrbeti je treba za pravilen način odvzema brisov in diagnostiko ter za usmerjanje oseb oziroma bolnikov glede na anamnezo in rezultata testiranja - v bolnišnico, zdravljenje na domu, v samoizolacijo ali v za to urejeno karanteno.

Za vse to je nujno takoj poskrbeti, saj pri pacientih, za katere sumijo, da so zboleli za koronavirusom, čakanje na izvid traja tri ure, ta čas pa jih morajo primerno namestiti v posebej za to urejen prostor. Hkrati morajo poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem na izvid. V ZD in njihovih enotah nujne medicinske pomoči pa povečini nimajo ustreznih izoliranih prostorov za karanteno.

Zdravniki sprašujejo tudi, kako ravnati, če pacient, ko čaka na rezultate testa, zavrne čakanje v posebnem prostoru in tudi noče uporabljati posebne maske. Ali smejo v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov poklicati policijo?

Da ne bi odkrivali tople vode, je ZZ navezala osebne stike z našimi zdravniki, ki delujejo v tujini in nas seznanjajo z organizacijo zdravstvenega sistema v teh kriznih razmerah. “Zato bomo objavljali tudi njihova sporočila.”


Najbolj brano