Idrija bizarno in zlat bant

“Mi nem nusma zlat jajca, oni nam pa kamne. Nehejte se zafkavat ...” je s pustnim virusom okuženim Idrijčanom zapel Tomaž Vencelj. Zadnje čase prvak Idrije, nekdaj pa prvi mož pustnega društva Grapa, ki je na tradicionalnem karnevalu Idrijo uredilo, kot je prav in se spodobi.

S pustnim virusom okužena Idrija je rajala, le  zlati kamen je 
potisnila nekam v kot. Foto: Saša Dragoš
S pustnim virusom okužena Idrija je rajala, le zlati kamen je potisnila nekam v kot. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Trese jih in jih drži de b' ga žural vse noči ...”, so virusi zelo kulturnega pustnega društva Grapa v soboto okužili Idrijo in jo uredili po podobi zelene odličnosti. Le z zlatim bantom med vsemogočim odvečnim kamenjem niso vedeli kam.

Pravzaprav je župan Tomaž Vencelj vedel. “Marskej je še triba zrihtat, ma na gri brez dnara. Še kej več od zlatga banta bu mogla dat država,” je zapel proti Ljubljani. Brez obrazni facebookarji pa so odšteli še nekaj levit.

Pustne skupine so poprijele in iz evropskega sklada za odpisane podrtije s projektom Praulenca (pravljica) zagnali prenovo Trnovega dvora v stanovanja. Pošteno so oznanile, da bodo stanovanja v značilni rudarski Trnovcevi hiši za mlade končana, ko bodo stari. Ker starih in bolezni ni malo, je reševalna enota Grapa novi heliodrom uredila na mestnem trgu nebeškega miru. Postavila se je z novim helikopterjem in reševalci na električnih skirojih. Odlično so se podali k električnim kolesom, ki jih Idrija dobiva v “fajtu” za trajno zelenilo. Raje bi kolesarsko stezo, a se ta premika “bel pačas”. “Zdej ad Spara pa da Kika, čez en cajt pa da Modreja.”

Čez 15 let menda. Zato je Idrija že v soboto dobila avtobusno železniški prevoz med spomeniki in muzeji Amagau, letalskega prevoznika Air Ydria in kup pogrešanih turistov. V zakladnico spominkov Idrija izbrano, pardon, Idrija bizarno, je dodala nove, za razmnoževanje primerne, unikate.

Dobila je še marsikaj. Trajalo bo do jutri, ko se bo pust žal poslovil.


Najbolj brano