Briševac prevzel vodenje Marjetice

Novi vršilec dolžnosti direktorja v Marjetici Koper Davor Briševac je včeraj že zavihal rokave in se sestal s sindikatom ter stavkovnim odborom. Zaposleni v tem komunalnem podjetju ne odstopajo od zahteve po zvišanju plač, sicer bo v torek delo ohromila stavka. Dialog bodo nadaljevali danes, ko bo novo vodstvo predstavilo prve vsebinske predloge za zbližanje stališč.

Koprski župan Aleš Bržan (desno) in novi začasni direktor Marjetice Koper Davor Briševac sta poudarila, da so razrešitvi  Alfreda 
Draščiča botrovali  izguba zaupanja in skrhani odnosi v podjetju.  Foto: Nataša Hlaj
Koprski župan Aleš Bržan (desno) in novi začasni direktor Marjetice Koper Davor Briševac sta poudarila, da so razrešitvi Alfreda Draščiča botrovali izguba zaupanja in skrhani odnosi v podjetju.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER >Koprski in ankaranski župan Aleš Bržan in Gregor Strmčnik sta sprejela predlog nadzornega sveta Marjetice Koper o razrešitvi direktorja Alfreda Draščiča in obenem potrdila imenovanje Davorja Briševca za vršilca dolžnosti do imenovanja novega direktorja. Briševac pravi, da so nadzorniki sklep o razrešitvi sprejeli soglasno. “Izgubil je naše zaupanje in zaupanje delavcev. Ocenili smo, da skupne poti naprej ni več,” je jasen. Draščič včeraj ni bil dosegljiv za izjave.

Prvi korak k ureditvi razmer

Bržan in Strmčnik ocenjujeta, da so skrhani odnosi v podjetju privedli do razmer, ki niso več vzdržne. “Verjamem, da je ta razrešitev prvi korak k ureditvi razmer v podjetju,” je prepričan Bržan. Po naših zanesljivih informacijah je sicer župan že dlje časa vedel, da je v Marjetici marsikaj narobe zlasti v odnosu med direktorjem in zaposlenimi. Slišati je celo, da je zdaj že nekdanji direktor pri nekaterih odločitvah soliral in ni upošteval navodil iz občinskih služb, menda niti tistih, ki mu jih je dal neposredno župan.

Kdo je Davor Briševac?

Novi začasni direktor Marjetice 40-letni Davor Briševac je diplomirani ekonomist, ki se je kalil v logističnih vodah. Je član Liste Aleša Bržana (LAB), na kateri je kandidiral za mesto v koprskem občinskem svetu. Do trenutka, ko je nasledil Alfreda Draščiča, je bil predsednik nadzornega sveta Marjetice. Funkcija nadzornice je v Bržanovem mandatu pripadla tudi Briševčevi partnerki in politični sopotnici v LAB, Petri Gunjač, ki je bila sprva članica, zdaj pa je začasna predsednica nadzornega sveta javnega stanovanjskega sklada.

Bržan poudarja, da stavka ni v interesu ne podjetja ne občanov. “Prepričan sem, da je mogoče doseči kompromis, ki bo omogočil nemoteno delo Marjetice,” meni. Tudi Briševac ocenjuje, da zahteve stavkovnega odbora niso nerazumne. “Verjamem, da bomo dosegli dogovor in da stavke v torek ne bo,” je bil tik pred odhodom na sestanek s predstavniki delavcev optimističen novi začasni vodja Marjetice.

Kritiki prst usmerjajo v nadzornike

Razpis za novega direktorja Marjetice naj bi objavili v prihodnjih tednih. Slišati je, da je za vodenje tega podjetja kar nekaj zanimanja. Najbrž se bo za najvišji položaj potegoval tudi kdo od kandidatov, ki je srečo iskal že na lanskem razpisu, na katerem je z najprepričljivejšo predstavitvijo zmagal prav Draščič.

Tudi zato zdaj Bržanovi politični nasprotniki prst usmerjajo v nadzornike Marjetice, ki so ga najprej izbrali kot najprimernejšega vodjo, zdaj pa so ga nekrivdno razrešili. Člani nadzornega sveta bi morali prevzeti odgovornost, saj bo moralo podjetje Draščiču izplačati odpravnino v višini šestih plač. Je pa obenem treba poudariti, da odločitev o izbiri Draščiča ni bila zgolj v domeni nadzornikov, temveč sta ji zeleno luč prižgala tudi oba župana. Prisostvovala sta predstavitvam kandidatov, predlog za Draščičevo imenovanje pa je dal koprski župan.

Vojko Rotar, ki je kot namestnik predsednika nadzornega sveta zdaj prevzel vajeti, se z očitki ne strinja. “Naredili smo, kar smo morali. Razrešitev direktorja je bila odgovoren korak, ki izkazuje našo modrost in kompetentnost. Ocenili smo, da je v tem trenutku to najbolj racionalna odločitev v dobro podjetja,” poudarja. Dodaja, da so s tem sprejeli tudi tveganje, da jih bodo v javnosti blatili in verjetno zamenjali.

Zamenjava za “korporativno higieno”

In prav to možnost je včeraj na novinarski konferenci omenil tudi Bržan. Na vprašanje, ali drži, da občina ni zadovoljna z delovanjem te sestave nadzornega sveta, je odgovoril: “Ne gre za nezadovoljstvo, ampak za korporativno higieno, glede na to, da so razmere postale takšne, kakršne so. O tem, ali je smiselno narediti nov začetek, smo se pogovarjali tudi s člani nadzornega sveta in o tem bomo razmišljali tudi v bodoče.” Odgovora na to, kdaj naj bi prišlo do sprememb, še nima, na prihodnji seji občinskega sveta pa o tem še ne bodo razpravljali.

Je pa kljub temu že jasno, da bo o izbiri novega direktorja odločal prevetren nadzorni svet. Po nekaterih informacijah bo članstvo zagotovo izgubil Tomaž Slavec iz Levice. Njegova funkcija naj bi pripadla Petru Bolčiču, ki v občinskem svetu vodi klub samostojnih svetnikov, ki so se odmaknili od Popovičeve KJN. Ali bo moral svoj stol v nadzornem svetu zapustiti tudi Rotar, za zdaj ostaja uganka. Vanj ga je predlagal Gašpar Gašpar Mišič in po nekaterih razlagah je slišati, da bi lahko Bržan s to potezo izzval nekatere zanj neugodne posledice.


Najbolj brano