Domači in tuji gostje vabijo

Mesec, ki je pred nami, bo izredno bogat z gostujočimi dogodki zelo različnih zvrsti in žanrov. V SNG Nova Gorica se bo zvrstilo kar pet gostovanj različnih slovenskih in tujih producentov.

Vito Weis in Uroš Kaurin  v Heroji 2.0 Foto: Nada Žgank
Vito Weis in Uroš Kaurin v Heroji 2.0 Foto: Nada Žgank

Heroji 2.0 - Predstava vseh predstav

26. februarja bo na malem odru gostovala avtorska predstava Heroji 2.0 - Predstava vseh predstav, producentov Moment in EN-KNAP in z igralcema Urošem Kaurinom in Vitom Weisom; njuno vodilo je bilo narediti predstavo, ki postavi igralca na goli oder in ga izrabi do zadnje kapljice znoja, saj mora igralec današnjega časa obvladati vse prvine in veščine umetniškega ustvarjanja bolj kot kadarkoli prej.

Malamor

29. februarja 2020 bo na malem odru koncert glasbene skupine Malamor (špansko: temna plat ljubezni), ki je leta 2016 izdala svoj prvi album Viva la Libertad! Vse skladbe in besedila so delo pevke in vodje zasedbe Sanae Taha, dekleta tržaško-arabskih korenin, ki je velik del svojega življenja preživela v Mehiki. Skupina se nahaja na razpotju raznolikih glasbenih stilov, od kabareta, latina, swinga, soula, rockabillyja, pa vse do psihedelije in garažnega punka.

“Če ne misliš, da si najboljši igralec, nehaj igrati. Če ne misliš, da delaš najboljšo predstavo, je ne delaj.”

Vito Weis in Uroš Kaurin

igralca v predstavi Heroji 2.0

Emet

3. marca bo na velikem odru predstava Emet dramatičarke Ivane Šojat v produkciji hrvaškega gledališča HNK Osijek in režiji Sama Strelca. Predstava postavlja pod vprašaj odnos med resničnim in neresničnim, krivdo in kaznijo, notranjim in zunanjim, sanjami in umetnostjo, ljubeznijo in nasiljem, in sicer skozi glavni lik slikarke Lucije, ki razkrije temne skrivnosti svoje družinske preteklosti in zločin, ki je za vedno zaznamoval njene bližnje.

La musica II

7. marca bo na malem odru gostovala minimalistična intimna drama La musica II francoske avtorice Marguerite Duras, v produkciji Cankarjevega doma Ljubljana in gledališča Pocket Teater Studio in režiji Petre Govc, ki v predstavi tudi nastopa skupaj z Josephom Nzobandoro. Gre za zgodbo o paru, ki se ločuje, a se bodoča nekdanja zakonca še zadnjič srečata po sodnem procesu, zgolj zato, da bi se pogovorila.

“Kar druži vse pesmi, je svoboda mišljenja in nazor, da smo pač ok, taki kot smo.”

Sanaa Taha

pevka skupine Malamor

Leva desna, leva desna

17. marca bo na velikem odru večer sodobnih koreografij Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana, gostovanje Opere in Baleta SNG Maribor. Gre za dokaj raznorodne plesne predstave, združene v baletni večer z naslovom Leva desna, leva desna.

“Vsi želimo biti del projekta. Zato smo vsi navdušeni. Je nekaj drugačnega in drugim pokaže, kaj vsak dan počnemo.”

Baletniki iz predstave leva desna, leva desna

“Preden se zdani, prisostvujemo zadnjim trenutkom njunih skupnih ur in ti so strašni. Vedno.”

Marguerite Duras

“Emet, kar pomeni Življenje, ima v sebi svoje nasprotje - Met, torej Smrt. Nasprotja dejansko sobivajo na istem mestu, meje pa so pretočne.”

Iz obrazložitve nagrade Marul za najboljšo predstavo v celoti


Najbolj brano