Večina komunale v Prunkovih rokah

Znani kraški podjetnik Marko Prunk je z nakupom več kot polovice delnic postal večinski lastnik Komunalnega stanovanjskega podjetja (KSP) Sežana. Kupil je vse delnice malih in srednjih delničarjev, zanje je odštel 1,6 milijona evrov. Družbeno pomembno podjetje si želi graditi in razvijati, kadrovskih sprememb za zdaj ne načrtuje.

Marko Prunk (levo), novi večinski lastnik KSP, napoveduje, da bo 
treba  seliti sedež KSP ob Partizanski cesti, saj je ta stavba že 
pretesna. Foto: Lea Kalc Furlanič
Marko Prunk (levo), novi večinski lastnik KSP, napoveduje, da bo treba seliti sedež KSP ob Partizanski cesti, saj je ta stavba že pretesna. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA >Podjetnik Marko Prunk iz Škofelj, lastnik več mesnic, trgovin, hotela, restavracij in predelovanega podjetja Postojnske mesnine ter glavni sponzor Košarkarskega kluba Sežana, je z odkupom 49 odstotkov delnic postal večinski lastnik Komunalnega stanovanjskega podjetja Sežana d.o.o.

Prunk kupil od malih in srednjih delničarjev

Delnice je kupil od vseh malih delničarjev - to so bili zaposleni s skupaj 16 odstotki - ter dveh srednjih delničarjev, podjetja ADM invest iz Ljubljane (lastnika dobrih sedem odstotkov) ter od Leopolda Poljanška, ki je 26 odstotkov KSP kupil pred tremi leti na dražbi od Kraškega zidarja. Za vse skupaj je Prunk plačal 1,6 milijona evrov. Vsem je ponudil enako ceno - 20 evrov za delnico. Ostali lastniki KSP so sežanska, komenska, divaška in hrpeljsko-kozinska občina. Skupaj imajo 38-odstotni delež, ter KSP z desetimi odstotki notranjih delnic, ki pa nimajo glasovalne pravice. Zato Prunkovih 49 odstotkov predstavlja večinski delež.

1,6

milijona evrov je odštel Marko Prunk za 49-odstotni delež KSP

20

evrov je plačal za delnico

“Večinski delež KSP, za prevzem katerega smo razmišljali že nekaj let, smo kupili, da ga bomo z vso resnostjo in odgovornostjo, za katero kot uspešni podjetniki trdno stojimo, ohranjali in razvijali. Saj gre za veliko, stabilno in družbeno pomembno podjetje, ki uspešno pelje več dejavnosti, zanimivih in povezanih tudi z našimi dejavnostmi, kot denimo gradbeništvo ali upravljanje z nepremičninami,” nam je včeraj, dan po poplačilu vseh delničarjev, povedal Marko Prunk. Z nakupom večinskega deleža v KSP si je Prunk zagotovil prevlado pri odločitvah v podjetju in pri glasovanju na skupščinah delničarjev KSP.

Za zdaj ne bo kadrovskih sprememb

Njegov sin Andrej Prunk, ki vodi šest trgovin in mesnic Mesarije Prunk v Italiji ter Hotel Prunk na sežanskem terminalu, poudarja: “Zadovoljni smo, da smo kupili lokalno podjetje, ki uspešno posluje in v katerem dela dobra, strokovna ekipa približno 100 zaposlenih. Za zdaj ne načrtujemo kadrovskih menjav, od zaposlenih pa pričakujemo strokovnost, delavnost, zavzetost, pripadnost podjetju in poštenost, kot smo že navajeni v naših podjetjih.”

Marko Prunk

večinski lastnik KSP

“Večinski delež KSP smo kupili, da ga bomo z vso resnostjo in odgovornostjo, za katero kot uspešni podjetniki trdno stojimo, ohranjali in razvijali.”

Spremembe za zdaj Prunka napovedujeta le v sestavi tričlanskega nadzornega sveta, ki mu tako in tako junija poteče mandat: “Na vrsti bodo občine, da izberejo svojega novega predstavnika v nadzornem svetu, v njihovo odločitev ne bomo posegali. Druga dva člana bosta predstavnika večinskega lastnika in zaposlenih.” O direktorju Fanku Šabcu pa, da mu mandat poteče prihodnje leto. “Če bo delal ustrezno in po naših pričakovanjih, ni razloga, da bi mu predčasno prekinili mandat, enako vodjem sektorjev,” še zagotavljata Prunka.

Zaposleni in občine zadovoljni

Jože Strnad, predstavnik malih delničarjev je zadovoljen, da je Marko Prunk postal večinski lastnik KSP: “Veseli smo, da je Prunk v KSP prepoznal uspešno in stabilno podjetje in je bil pripravljen za delnico plačati skoraj dvakrat več, kot so jih nazadnje prodajali. Je domač, zelo znan in premožen podjetnik, ni špekulant, ki kupuje podjetja, zato da bi jih naprej prodajal. Vsi v KSP se zavedamo, da smo s svojimi dejavnostmi - ravnanja z odpadki, pogrebno, gradbeno in dejavnostjo upravljanja stavb - družbeno odgovorno podjetje. A z novim večinskim lastnikom ne vidim večjih težav, nasprotno - več dobrega in uspešnega dela in poslovanja kot slabega.” Po njegovih besedah so bili mali delničarji brez večjih težav pripravljeni prodati svoje delnice.

Tudi sežanski župan David Škabar ocenjuje, da je vstop uspešnega lokalnega podjetnika v KSP dobra priložnost za vse štiri brkinsko-kraške občine, ki imajo s KSP sklenjene koncesije za ravnanje z odpadki, pogrebne in pokopališke dejavnosti ter prek javnih razpisov tudi nekaj večjih gradbenih poslov.

Marko Prunk napoveduje, da bo v kratkem na informativni razgovor povabil vse štiri župane in vodstvo KSP.


Najbolj brano