“Stroka” gluha za strokovnjake

Kadar se v strokovne zadeve vmeša politika, je zadeva že takoj obsojena na propad. Še huje je, ko namesto zares dobro usposobljenih strokovnjakov o strokovnih vprašanjih odločajo tisti, ki ne ustrezajo za to potrebnim merilom; ali vsaj ne v celoti. “Strokovnjaki” torej, ki so na položajih po zaslugi politike in so vajeni le prekladati papirje, izračunavati povprečja iz gore anket, ki jih izvajajo, ne pa strokovno suvereno takoj ukrepati, ko nastopijo neobičajne razmere.

Takšnih “strokovnjakov” v oddelkih, odsekih, nekaterih inštitutih in uradih ... ima Slovenija vsako leto več. Tudi na področju zdravstva in skrbi za zdravje prebivalstva. Zalomi pa se, ko nepričakovano izbruhnejo posebne, neobičajne razmere in nove okoliščine zahtevajo bliskovito in zelo strokovno ukrepanje. Kakršno v obliki učinkovitih ukrepov za zaščito prebivalcev Slovenije ob izbruhu in širjenju neznanega smrtonosnega koronavirusa covid-19 že od samega začetka pričakujeta slovenska strokovna in laična javnost. V zameno za zelo konkretne ukrepe z navodili iz zdravstvenega ministrstva in NIJZ sporočajo zlasti, da ni vzroka za paniko. In naj panike tudi mediji ne ustvarjajo, saj obstaja sveženj navodil, priporočil in protokolov. A del za področje virusov usposobljene stroke se je na takšno reagiranje že odzval in jim odreka učinkovitost. Nekateri so pred tem pozvali odločevalce k pravim ukrepom, ker pa se ti niso zganili po pričakovanjih, so svoje strokovne poglede še javno razgrnili. Še naprej zahtevajo takojšnje oblikovanje in izvajanje učinkovitih in zares strokovnih ukrepov.

Ta neviden virus je zelo nevaren. Po goli neumnosti lahko zaide k nam in pokosi mnogo življenj. Je vse to naši politiki res jasno?

Kakšne ukrepe zahtevajo? Kot naštevajo, naj ti skušajo na vse načine dobesedno preprečiti vstop oziroma vnos tega smrtonosnega virusa v Slovenijo. Kar ni nemogoče, so prepričani. Je pa seveda za to potrebno primerno znanje, saj golo besedičenje ne zadošča. To je zdaj že lahko celo nevarno, saj je virus na pohodu, se še kar naprej širi in je že blizu Slovenije. In tudi zato, ker večina okuženih dolgo za to svojo okužbo sploh ne ve. Medtem pa se svobodno gibljejo po svetu, potujejo, obiskujejo druge države, poslujejo, se rokujejo ...

Ta virus je, kot pač virusi so, neviden, a zelo nevaren. Po goli neumnosti lahko zaradi nestrokovnih ukrepov zaide k nam in pokosi mnogo življenj. Je vse to naši politiki res dovolj jasno?


Preberite še


Najbolj brano