Več kot imajo težav, boljši so

Težko je reči, da imajo koprski košarkarski tigri devet življenj, zagotovo pa premorejo izjemen karakter, ki jih je ob tisoč in eni preglavici v nedeljo zvečer v prestolnici popeljal do pokalne lovorike. Cedevito Olimpijo so v finalu premagali s 93:84.

Koprski košarkarji so imeli v finalu na Kodeljevem v igri več 
učinkovitih rešitev kot Olimpijini favoriti. Foto: Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija
Koprski košarkarji so imeli v finalu na Kodeljevem v igri več učinkovitih rešitev kot Olimpijini favoriti. Foto: Aleš Fevžer/Cedevita Olimpija

LJUBLJANA, KOPER > Ni jih bilo malo, ki so pričakovali, da bo Cedevita Olimpija na skorajda domačem parketu na Kodeljevem v finalni tekmi pokala Spar odpihnila Koper Primorsko. Že pogled na kadrovski zasedbi obeh moštev je pričal o tem, da so Ljubljančani veliki favoriti. Zaradi omejitve števila tujcev je moral Olimpijin trener Jurica Golemac z zapisnika črtati izkušene tujce Marka Simonovića, Andrijo Stipanovića in Maika Zirbesa, na drugi strani pa je Andrej Žakelj lahko le upal, da je njegova udarna sedmerica sobotni polfinale proti Heliosu preživela brez večjih prask.

Uigrana koprska sedmerica

A se je izkazalo, da je ravno številčnost kadra igrala pomembno vlogo. Uigrani Koprčani so v vsakem trenutku vedeli, kje se nahaja vsak izmed članov peterke na parketu, medtem ko so bili pri Ljubljančanih na daleč vidni znaki neuigranosti, ki jih ni uspel zakriti niti fenomenalni Jaka Blažič. Slovenski reprezentant sam ni zmogel nadigrati Kopra Primorske, pri kateri so v uvodnem delu tekme blesteli Marko Luković, Aleksandar Lazić in Nejc Barič. Pomemben energijski prispevek je po vstopu s klopi dodal Jan Kosi. Ko je bilo najteže in se je Cedevita Olimpija v končnici vrnila v igro za zmago, so Sterling Gibbs, Alen Hodžić in Žiga Dimec spretno izkoriščali napake ljubljanske obrambe in pristavili pomembne delčke v mozaik za zmago s 93:84 in s tem tretjo zaporedno pokalno lovoriko.

“Ostal sem brez besed. To je ta ekipa, to je ta karakter. Kapo dol pred vsemi. Ključno je bilo to, da dihamo drug za drugega. Igralci, ki smo ostali v Kopru, 'ščijemo kri' vsak dan in to nas je popeljalo do te zmage. Upam, da bo šlo od sedaj naprej vse skupaj samo navzgor,” je bil še pred dvigom velikega pokala za zmagovalce iskren kapetan Hodžić. Podobno je razmišljal tudi trener Andrej Žakelj: “Sedem igralcev, sedem borcev, ki ob ostalih na klopi sestavljajo neverjetno ekipo, pred katero se lahko samo priklonim in ji čestitam za zmago. Vesel sem predvsem zaradi njih, ker so dokazali, kaj pomenita pripadnost klubu in volja. Za nas je bila to peta tekma v osmih dneh, vendar igralci niso čutili utrujenosti. Dihali so drug za drugega in poskrbeli za zmago, ki je res nismo pričakovali.” Razumljivo se je smejalo tudi Goranu Jagodniku: “Neverjetno. Sami veste, kakšna sezona je za nami. Več kot imamo težav, boljši smo. Upam, da bomo nadaljevali v tem slogu. Fantje so iz pravega testa. Ko je bilo najteže, so stopili skupaj. Pokazalo se je, da živijo za košarko. To je njihova zmaga.”

Razočaranje pri Cedeviti Olimpiji

V taboru poraženih favoritov je po tekmi seveda vladalo veliko razočaranje. Jurica Golemac, glavni trener Cedevite Olimpije, je dejal: “Tekma je imela veliko preobratov, na koncu pa so zasluženo zmagali Primorci. Naši tekmeci so prikazali odlično predstavo in zadevali mete z vseh položajev. Mi tekme nismo odigrali dovolj agresivno, tekmecem pa smo pustili, da so prihajali do odprtih metov iz igre. Enostavno nismo igrali z dovolj energije.” Kapetan moštva Jaka Blažič je dodal: “Koper Primorska je odigrala odlično tekmo. Igrala je motivirano, igralci pa so se borili, kot da gre za zadnjo tekmo v njihovi karieri. Bili so pri metu in na koncu zasluženo zmagali. Mi trenutno nismo na ravni, da bi lahko osvajali lovorike, zato se moramo vrniti v telovadnico, delati dalje, in uresničiti preostale cilje, ki jih še imamo v tej sezoni.”


Komentar novinarja

Rok Maver

Primorska proti zakonitostim

Ko smo ob zaključku minule košarkarske sezone napisali, da se začenja zlata doba Primorske, ni nihče pričakoval, da se bo idila tako hitro skrhala. Poleti je Koper Primorska mimogrede ubranila slovenski superpokal in se v istem tekmovanju predstavila tudi jadranski klubski eliti, kamor je prestopila aprila lani z zmago v ligi Aba 2. In takoj napovedala, da v ligo ne vstopa le kot opazovalka, saj je že v prvi tekmi superpokala šokirala prvaka in edinega člana evrolige iz regije Crveno zvezdo....

Preberi več

Najbolj brano