Primorska proti zakonitostim

Ko smo ob zaključku minule košarkarske sezone napisali, da se začenja zlata doba Primorske, ni nihče pričakoval, da se bo idila tako hitro skrhala. Poleti je Koper Primorska mimogrede ubranila slovenski superpokal in se v istem tekmovanju predstavila tudi jadranski klubski eliti, kamor je prestopila aprila lani z zmago v ligi Aba 2. In takoj napovedala, da v ligo ne vstopa le kot opazovalka, saj je že v prvi tekmi superpokala šokirala prvaka in edinega člana evrolige iz regije Crveno zvezdo.

Ekipa je nizala zmage, kljub temu da so igralci in strokovni štab od oktobra naprej, ko so začele zamujati plače, slutili, da je projekt zajadral v težko rešljive težave. Morda rešljive le z radikalnim kadrovskim rezom in radikalnim zmanjšanjem proračuna. Morda bi lahko bilo tudi kaj drugače. Morda. Klub je popolnoma padel na kriznem komuniciranju, pri čemer je pomanjkanje informacij za javnost še najmanjša težava. Da se nekaj dogaja, so nakazovala vsakdanja namigovanja iz konkurenčnih klubov o prihodu zdaj tega zdaj onega igralca in trenerja.

Več težav kot je imela prepolovljena koprska ekipa, večjo odločnost in srce je pokazala na igrišču.

Naposled se je zgodilo neizbežno. Razhod solastnikov glavnega pokrovitelja je prinesel razpad šampionske ekipe, skrbno sestavljene in vrhunsko pripravljene. Pred božičem smo napisali, da je Primorska padla. Bili smo v zablodi kot večina javnosti. Več težav kot je imela prepolovljena koprska ekipa, ki je doživela osip tudi v klubskih pisarnah, večjo odločnost in srce je pokazala na igrišču. Še vedno je v igri za končnico regionalne lige, saj je tudi okrnjena zmagala na treh tekmah. Zaradi poškodb še nekoliko bolj šibka je v nedeljo zvečer ubranila slovenski pokalni naslov. Proti resda razglašeni Cedeviti Olimpiji, kjer igralcem manjka le še ptičje mleko in kjer ekipo vodi eden od tvorcev uspehov Primorske Jurica Golemac, zanjo pa igra še pred tedni najboljši igralec že okrnjene Primorske Ivan Marinković, so preostali igralci koprske ekipe spet presegli vse napovedi. Primorska je proti Olimpijini ekipi individualistov pokazala, kako se bori za klubske barve, ekipo in zase. Primorska z zadnjimi uspehi kljubuje vsem zakonitostim sodobnega gladiatorskega športa, ko niti trener ne ve, kako jim uspeva zmagovati. Škoda bi bilo, če bi bili ti čudeži zaman. Tudi z novo lovoriko namreč Primorska še zdaleč ni rešena.


Preberite še


Najbolj brano