Upanje je skupna evropska prihodnost

V soboto bo minilo 76 let, kar so morali prebivalci Komna, Tomačevice, Jablanca, Malega Dola, Divč in Branika zapustiti požgane domove in oditi v izgnanstvo v Neumarkt na Bavarsko. Današnje spominske svečanosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je poklonil spominu na vse trpeče med drugo svetovno vojno.

Na prireditvi ob 76. obletnici požiga Komna in okoliških vasi je  kot 
slavnostni govornik spregovoril predsednik republike Borut 
Pahor. Med izgnanci je bila tudi njegova mama.  Foto: Petra Mezinec
Na prireditvi ob 76. obletnici požiga Komna in okoliških vasi je kot slavnostni govornik spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Med izgnanci je bila tudi njegova mama.  Foto: Petra Mezinec

KOMEN > “Ohranjanje zgodovinskega spomina sicer ni edini način, da se izognemo ponovitvam, je pa gotovo zelo učinkovit,” je v svojem nagovoru povedal predsednik republike Borut Pahor. Med izgnanci je bila tudi njegova mama in njena družina iz Branika.

Dodal je še, da je “naša dolžnost videti tudi upanje za prihodnost,” ki ga po njegovem predstavlja prav skupna pot z evropskimi narodi. Pahor je, kljub nedavnim dogodkom v Italiji, prepričan, da bosta sovraštvo premagali želja in nuja po skupni prihodnosti.

Zgodovinarka in domačinka Jasna Fakin Bajec je v svojem govoru poudarila, da mlajše generacije le težko razumejo trpljenje, ki so ga v letu izgnanstva doživeli njihovi predniki, a je še kako pomembno, da se o izgnanstvu učijo, saj so lahko izgnanci zgled mlajšim generacijam.

“Hvala, da ste nam priborili svobodo in pokazali pot iz različnih življenjskih kriz. Pokazali ste, kaj pomeni izkazovati ljubezen do bližnjih, domačega kraja in domovine. Upam, da bodo tudi mladi v današnji svobodi znali to ljubezen prenesti na svoje otroke in njihove potomce.”

Tudi Sabina Godnič, predsednica društva komenskih izgnancev, je zadovoljna, da pomen ohranjanja zgodovinskega spomina razume tudi domača šola. Letos so tragičen dogodek obeležili s spominskim pohodom po požganih vaseh. Učenci komenske osnovne šole so tudi oblikovali program današnje proslave, na kateri so sodelovali še glasbeniki Pihalnega orkestra Komen, Katarina Kosovac iz ŠKUD 15. februar in učenci komenske podružnice Glasbene šole Sežana.

Ob tej priložnosti so v prostorih Kosovelove knjižnice v Komnu odprli razstavo o priljubljenem in srčnem dekanu Viktorju Kosu, ki jo je pripravila zgodovinarka Ivanka Uršič.


Najbolj brano