Kavč, na njem pa ves svet

Recept, ki se očitno nadvse obnese: pri festivalu lahko sodeluje vsakdo, ki je pripravljen gostiti koncert, bodisi kar doma ali na kakem drugem prizorišču. Po Sloveniji že doni subkulturni festival Kavč.

 V soboto bo v Sokoličih v Istri nastopila skupina Getonka.
V soboto bo v Sokoličih v Istri nastopila skupina Getonka.  

NOVA GORICA, SOKOLIČI, TRST > “Večinoma gre za etno-fusion glasbo in lutkovne predstave, program pa zajema tudi izjeme v obliki plesnih predstav, rocka, hip-hopa, swinga ali jazz koncertov ter performansa,” so zapisali na spletni strani www.kavcfest.si, kjer je na voljo tudi podroben program festivala, ki ga bo po lanskem krstu doktor lutkarstva in glasbenik Matija Solce tudi letos pripeljal v domačo Istro.

Največ brezplačnih dogodkov, kakih sto, se bo zvrstilo v Ljubljani z okolico, kjer se je že začelo, 30 pa jih bodo nanizali v Loški dolini, Istri, Trstu, na Ptuju, Bledu, v Celju, Mariboru, Novi Gorici, Cerknici, Logatcu ... Kavč je fenomen, ne samo pri nas, ampak tudi širše: povsem neprofiten festival prireja nekaj navdušencev v sodelovanju s stotnijo gostiteljev, ki umetnikom odstopijo svoje prostore. Kakih 90 glasbenih skupin z več koncev sveta bo prišlo predvsem zaradi lastnega navdušenja.

Nastopile bodo v stanovanjih (dnevnih sobah, kuhinjah in spalnicah) kakor tudi v “drugih prostorih za marginalizirane družbene skupine in skupnosti”: v salonu pohištva, na seniku s čredo konj, v carinarnici (bivšem zatočišču graničarjev), v domu upokojencev, kiparskem ateljeju, baru, društvu za otroke z motnjami v duševnem razvoju, pri Kraljih ulice, v centru za slepe in slabovidne otroke, za otroke s poškodbo glave in še marsikje.

V Novi Gorici je že predsinočnjim nastopil duo Tori Story, jutri ob 20.30 bosta tam igrala zamejski Ivo Tull trio & duo Loke, v soboto ob 17. uri bo zavod Magistrala v Vitovljah gostil mednarodno skupino Les voisins bizarres, ki svetovno in etnično glasbo prepleta s sodobnim plesom in “ambientalno improvizacijo” na afriških ritmih.

Istega dne bo ob 19. uri v Gorici zaigral Kombo C pod vodstvom tolkalca Zlatka Kaučiča, v nedeljo ob 18. uri pa bosta v Novi Gorici nastopila še harmonikarka Renata Lapanja in trobentač Andrea Pandolfo, znana iz skupine Bakalina Velika.

V soboto ob 19. uri se bo bluesman Ivo Tull iz Milj oglasil še v Trstu, pol ure zatem pa bo tudi edini letošnji Kavčev koncert v Istri - v Sokoličih bo zaigral slovenski kvartet Getonka, ki ga sestavljajo Pashalina Pop Gligorova, Maruša Jenič, Boštjan Benčič in Bojan Rajh.  


Najbolj brano