Koprska občina prodaja protokolarno stanovanje, ki je bilo na pol skrito

Protokolarno stanovanje, ki ga je stanovanjski sklad za koprsko občino kupil leta 2012, v njem pa nihče ni nikoli prespal, je na nepremičninskem trgu. Sklad ga na dražbi prodaja za izklicno ceno 309.000 evrov, saj ne vidi razlogov za to, da z njim razpolaga še naprej. Naročilo za takratni nakup je podpisal nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki se je skliceval, da ga potrebujejo zaradi “intenzivnega mednarodnega sodelovanja”.

Koprska občina ima prek  stanovanjskega sklada v lasti  štirisobno 
protokolarno stanovanje  v soseski Semedelski razgledi. Foto: Nataša Hlaj
Koprska občina ima prek stanovanjskega sklada v lasti štirisobno protokolarno stanovanje v soseski Semedelski razgledi. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Nekdanji koprski župan Boris Popovič je februarja pred osmimi leti ocenil, da mora občina na seznam premoženja dodati elitno nepremičnino. Javnemu stanovanjskemu skladu, ki ga je takrat vodil Darko Kavre, je poslal dopis z jasnimi navodili, kaj iskati na nepremičninskem trgu: zagotovijo naj eno do dve stanovanji v mestu oziroma v neposredni bližini, stanovanji naj bosta novejši ali prenovljeni, velikosti približno 150 kvadratnih metrov, s primerno velikimi dnevnimi prostori in vsaj dvema pripadajočima parkirnima mestoma, če je možno v garaži.

Naposled so v skladu uresničili eno od dveh Popovičevih nepremičninskih želja. Za 310.000 evrov brez vključenega davka so od podjetja IP Obala (takrat je bil direktor Robert Rožac) kupili štirisobni dupleks v Semedelskih razgledih, ki sta ga skupaj gradila zdaj že propadli Energoplan in Istrabenz.

309.000 evrov je izklicna cena za občinsko protokolarno stanovanje v Semedelskih razgledih

(foto: Nepremicnine.net)

Gosti v stanovanje namesto v hotel

Na vprašanje, kakšno funkcijo naj bi imelo protokolarno stanovanje, ki je vse od nakupa nezasedeno, v občini odgovarjajo, da bi poleg protokolarnih namenov stanovanje lahko uporabljali tudi v službene namene, in sicer za kratkotrajno namestitev gostov, ki bi jim sicer morali zagotoviti hotelske in druge namestitvene storitve.

Štiri sobe, pogled na morje, tri parkirna mesta ...

Občinsko protokolarno stanovanje v elitni soseski v Semedeli je prazno že osem let. V njem nikoli nihče ni bival. Razprostira se čez dve etaži, meri 152 kvadratnih metrov, ima odprt pogled na Koprski zaliv, poleg shrambe in teras pa mu pripadajo še tri parkirna mesta v garaži. Stanovanje je neopremljeno, a vseljivo takoj, saj sta v sobah položena tako parket kot keramika in kopalniška oprema.

Ta zamisel v praksi ni zaživela. Občina in sklad nikoli nista sklenila pogodbe o prevzemu, uporabi oziroma najemu stanovanja. “Glede na to, da stanovanje ni v uporabi, občina pa nima interesa za posedovanje oziroma uporabo stanovanja, je skladu predlagala, da nepremičnino uvrsti v načrt prodaje,” pravijo v koprski občinski upravi.

Kavre takratnega nepremičninskega posla ne želi komentirati. Njegov zdaj že odstavljeni naslednik Goran Malenić pa pravi, da je že v času njegovega vodenja prazno stanovanje uvrstil v načrt prodaje, a da se zadeva ni izšla, ker nadzorni svet in občinski svet nista podprla rebalansa finančnega načrta sklada. “Denar bi namenili za neprofitno gradnjo,” pravi.

Stanovanjski sklad je bil po navodilu Borisa Popoviča osem let skoraj v tajnosti lastnik stanovanja, s katerim ni počel ničesar.

(foto: Nepremicnine.net)

Ne za Špance, ampak za kitajske delegacije

Po naših informacijah naj bi stanovanje kupili tudi za potrebe bivanja španskih arhitektov iz biroja CMD Ingenieros iz Valencije. Ti so pred leti za bivšega župana Popoviča oblikovali nekaj vizionarskih pogledov na razvoj Kopra in so si obetali dolgotrajnejše sodelovanje z občino, kar pa se ni zgodilo. V občini in stanovanjskem skladu tega ne potrjujejo in pravijo, da niso seznanjeni, da bi bilo stanovanje konkretno namenjeno nekomu, prav tako to ne izhaja iz dopisa.

Tudi Popovič zavrača takšna namigovanja. “Kvečjemu bi tukaj lahko občasno bival arhitekt Massimiliano Fuksas iz Rima, ki je snoval dvigalo na Markovec, a je z zdajšnjim županom ta zamisel padla v vodo. To stanovanje smo potrebovali za kratkotrajne nastanitve. Zanimal nas je projekt svilne poti in v Koper smo hoteli pritegniti kitajske delegacije,” pravi Popovič. “Delali smo na tem, da bi postali prepoznavni v svetu, a podpore ni od nikoder,” je razočaran.

Po njegovem prepričanju ne občina ne sklad zaradi nakupa stanovanja nista v izgubi, saj je stanovanje zadržalo tržno vrednost. Sam ga na njihovem mestu ne bi prodal, v najem pa ga vsa ta leta niso dali, “ker to ni bil namen nakupa”.

(foto: Nepremicnine.net)

Sklad ima v lasti tudi veliko stanovanje ob konzulatu
Stanovanjski sklad ima v lasti tudi 246 kvadratnih metrov veliko stanovanje na naslovu Belveder 2, tik ob italijanskem konzulatu.
Zdaj so prostori nezasedeni, pred leti pa jih je imel v najemu konzulat. Ob prenehanju najemne pogodbe s konzulatom je nekdanje vodstvo občine pod Popovičevo taktirko preučevalo možnost, da bi stanovanje preuredilo in obnovilo ter ga namenilo za protokolarne dogodke (manjši sprejemi in drugi dogodki).
Na vprašanje, čemu tega stanovanja niso usposobili za potrebe kratkotrajnega bivanja gostov občine, pa nekdanji župan Boris Popovič odgovarja, da to ni bilo izvedljivo. “Konzulat je pritiskal, da bi jim še naprej dali na voljo to stanovanje,” pravi.
Lani sta se občina in konzulat dogovorila za najem palače Vianello, v kateri domujejo že od leta 1957. Ker konzulata ni zanimal najem bližnjega stanovanja, bo stanovanjski sklad predvidoma letos v stanovanju opravil manjša vzdrževalna dela in ga prek razpisa oddal v tržni najem.

Najbolj brano